Bijeenkomst 'Jonge aanwas uit de criminaliteit houden'
Op dinsdagmiddag 23 november verzorgde het CCV een livestream. In deze livestream vertelden diverse sprekers vanuit hun nota, onderzoek en/of ervaringen hun visie over hoe je succesvol jongeren en soms ook wat ouderen uit de criminaliteit houdt of haalt. De sprekers waren:
- Petra Nijmeijer, directeur Openbare Orde van de gemeente Utrecht
- Femke Kaulingfreks, lector Hogeschool InHolland
- Geerten Graef, Interventie specialist Ondermijning, Openbaar Ministerie, en Bart Hartog, beleidsadviseur risicogroepen gemeente Rotterdam
- Henk Spies, lector Avans en partner Mind the gap academy, en acteur Noël Romijn
Deze livestream is interessant voor functionarissen van gemeenten, politie en andere samenwerkingspartners in preventie en veiligheid. De livestream is hieronder terug te kijken.
Meld je succesvolle jeugdproject aan en ontvang het boek ‘Speelruimte voor identiteit’ ter waarde van €19,95 gratis!
De bijeenkomst ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden’ stond helemaal in het teken van kennisdelen over initiatieven om jongeren uit de criminaliteit te houden. Veel initiatieven zijn besproken, maar er zijn uiteraard nog veel meer succesvolle projecten, instrumenten en activiteiten in het land. Ben jij daarbij betrokken? Stuur ons dan vóór uiterlijk 31 december 2021 een A4’tje met een korte beschrijving van jouw initiatief en de behaalde resultaten. De eerste 10 inzendingen ontvangen het boek ‘Speelruimte voor identiteit’ van Femke Kaulingfreks ter waarde van € 19,95 helemaal gratis. In dit boek staan zes praktijkvoorbeelden over hoe je jongeren kan helpen een veerkrachtige identiteit te ontwikkelen in een context van polarisatie en vervreemding. Wacht niet te lang en stuur je project naar lilian.tieman@hetccv.nl.
Aanmelden voor uitgebreide workshop ‘Slim maatwerk in preventie en re-integratie’
Henk Spies, lector Avans en partner Mind the gap academy en acteur Noël Romijn hebben in de livestream een tipje van de sluier opgelicht hoe je het gesprek aan gaat met jongeren die in de criminaliteit zijn beland. Daaruit bleek duidelijk dat om ex-gedetineerden en risicogroepen op een normale manier te betrekken bij de samenleving, maatwerk nodig is. Henk en Noël hebben hebben laten zien dat dit niet intensief, kostbaar, langdurig en ingewikkeld hoeft te zijn. Hij doet dit aan de hand van het praktische model SLIM. In de kern gaat het om een nét iets andere kijk op motivatie van cliënten en om de vraag welke interventiestrategie bij wie past. Heb jij interesse in een uitgebreide workshop hoe je de SLIM-methodiek toepast in jouw praktijk? Stuur dan een mail naar lilian.tieman@hetccv.nl. Bij voldoende belangstelling gaan wij deze workshop voor jullie organiseren.
Prijswinnaars brievenbusappeltaart
Tijdens de livestream zijn diverse brievenbusappeltaarten verloot. De prijswinnaars hebben een overheerlijke appeltaart thuis ontvangen.
Interessante links
- Nota gemeente Utrecht: Grenzen stellen, perspectief bieden
- Tip van Femke: Podcast ‘Kleine jongens steken niet’ – De Volkskrant
- Tip van Femke: CRYM-vragenlijst – Michael Ungar
- Uitgebreide veerkrachtmeting
- Nederlandse vertaling van de uitgebreide veerkrachtmeting
- Welcome tot he first call-in (Malmö)
- Part of the documentaire of the Boston Gun Project
- Documentaire the Boston Gun Project’
- National Network for safe communities
- Alleen jij bepaalt wie je bent deelnemer Rayvien
- Alleen jij bepaalt wie je bent ambassadeur Serdar Gözübüyük
Learning Community
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) faciliteert per kwartaal een Learning Community voor 8 gemeenten, namelijk Utrecht, Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Tilburg, Eindhoven, Rotterdam en Den Haag. Hierin wordt kennis gedeeld, evenals ervaringen vanuit de verschillende gemeenten in de aanpak om jongeren uit de zware criminaliteit te houden. Deze aanpakken richten zich vaak op bepaalde wijken. Op de livestream bijeenkomst van 23 november worden kennis en ervaringen uit deze community graag gedeeld met andere gemeenten.