Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Zorg voor goede digitale systemen en informatiebeveiliging

Er worden steeds meer gemeenten gehackt in Nederland. Systemen worden platgelegd of gegijzeld. En gevoelige gegevens van burgers worden gestolen. Alle gemeenten lopen gevaar. Het is geen kwestie óf, maar wannéér je als gemeente aan de beurt bent. In aflevering 2 van de Cyber Sessions van het CCV en de VNG staat de noodzaak om als gemeente je eigen huis op orde te hebben, centraal. En hoe je dit kunt organiseren.

In deze 2e aflevering wordt duidelijk welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen om het eigen huis op orde te krijgen. Daarvoor gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met Rian van Dam en Nausikaa Efstratiades. Van Dam is burgemeester van gemeente Hollands Kroon. Vanuit haar rol als cyberburgemeester van de politie-eenheid Noord-Holland heeft ze zich meermaals uitgesproken over de urgentie van digitale veiligheid en structureel geld daarvoor. Efstratiades is het hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst (onderdeel van VNG), dé wegenwacht om als gemeente het huis op orde te krijgen. 

In de praktijk

Gemeente Buren is één van die gemeenten die gehackt is waardoor persoonsgegevens op straat kwamen te liggen  Mariet Barneveld-Grootenboer, adviseur Openbare Orde en Veiligheid van deze gemeente, vertelt openlijk over dit praktijkvoorbeeld in deze tweede aflevering. Ze benadrukt dat het niet alleen een ICT aangelegenheid is maar dat juist de onderlinge samenwerken tussen de OOV’ers en de CISO ontzettend belangrijk is om orde op zaken te stellen en te houden. Dat onderstreept ook Geert Schoots, die als CISO bij provincie Gelderland werkzaam is. Met het project Troje maakt de provincie Gelderland de Gelderse gemeenten bewust van informatiebeveiliging. Schoots helpt om kwetsbaarheden bloot te leggen en vervolgens te kijken naar hoe deze aangepakt kunnen worden. 

Waar navigeer jij heen?

Ook in deze tweede Cyber Session vat Elshout de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. Bekijk deze en andere Cyber Sessions op hetccv.nl/cybersessions.

Cyber Sessions 5 afleveringen
In het kader van ‘the time is now’ bieden het CCV en de VNG in totaal 5 Cyber Sessions aan. De introductie en de aflevering Eigen huis op orde staan online op de website van het CCV en de VNG.

hetccv.nl/cybersessions
vng.nl/cybersessions

Inschrijven

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de volgende afleveringen online staan, laat dan via het inschrijfformulier  je gegevens achter. Als je bent ingeschreven ontvang je na de 5 sessies ook een digitale ‘goody bag’ met informatie en producten.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid