Secondant: ‘We worden intoleranter voor gedrag dat we niet begrijpen’
Hoogleraar Michiel van der Wolf spreekt liever niet van verward, maar van onbegrepen gedrag. Mensen melden wel als ze afwijkend gedrag opmerken, maar gaan er niet op af, zegt hij in een video-interview op Secondant. “Laten we van vervreemding naar ontvreemding gaan en meer ontmoeting met elkaar.”
Toename verwarde personen
Er is een toename van verwarde personen zichtbaar. Maar dat zijn we pas vanaf 2011 gaan bijhouden, vertelt Van der Wolf. Hij is hoogleraar Forensische Psychiatrie aan de Universiteit Leiden. Het aantal meldingen is gestegen van circa 100 meldingen per dag naar 350 telefoontjes die de politie dagelijks krijgt over verwarde mensen.
Beleidsterrein
2011 is ook de start van het beleidsterrein voor verwarde personen. Er kwam een ‘aanjaagteam verwarde personen’, een term waar Van der Wolf niet gelukkig mee was. “Aanjaagteam klinkt een beetje alsof men erachteraan aan het rennen was.” Dat werd later schakelteam en verwarde personen werd ‘personen met verward gedrag’, een goeie ontwikkeling omdat mensen niet verward zijn maar op dat moment in de ogen van anderen verward gedrag vertonen. Nog een betere term zou volgens Van der Wolf ‘mensen met onbegrepen gedrag’ zijn, omdat het gaat om “melders die met een onbegrip zitten over wat zij waarnemen bij een bepaalde ander.”
Verklaringen voor de toename
Volgens Van der Wolf meten we niet zozeer dat het aantal mensen met onbegrepen gedrag groeit maar vooral dat het aantal meldingen over hen groeit. Waarom het aantal personen met verward gedrag is gestegen, zit vooral aan de kant van de melders. “We worden met zijn allen intoleranter voor gedrag wat we niet begrijpen.” Dat komt omdat we het associëren met risico en met gevaar en we horen het in de media ook steeds vaker.