Secondant: Gemeenten lijden aan digitale koudwatervrees
De lokale aanpak van cybercriminaliteit moet sneller volwassen worden, betogen Remco Spithoven van Hogeschool Saxion en Rutger Leukfeldt van de Haagse Hogeschool in Secondant. Er moet een gezamenlijke kennisbasis komen voor de lokale praktijk en meer zicht op welke aanpakken van cybercrime werken. De gemeenten moeten hierin het voortouw nemen, stelt het duo.
Slachtoffer van online criminaliteit
In Nederland zijn er veel slachtoffers van cybercriminaliteit. In 2021 werd 17% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) slachtoffer van online criminaliteit. De afgelopen jaren is op nationaal niveau en later regionaal niveau al veel aan cyberweerbaarheid gedaan. Er is bijvoorbeeld een Nationaal Cybersecurity Center gekomen en cybercrimeteams bij de politie.
Cybercrimeproblematiek
De cybercrimeproblematiek is echter breder en in de veiligheidszorg moet iedereen zich nog aanpassen aan de veranderde, digitale context. Met name op lokaal niveau is het nog zoeken naar mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Hierin kunnen Nederlandse gemeenten een grotere rol vervullen dan zij wellicht zelf verwachten, schrijven Spithoven en Leukfeldt.
Rol van gemeenten in aanpak cybercrime
Gemeenten spelen vanaf de jaren ’90 een belangrijke coördinerende rol in de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit zoals diefstal, vernielingen en vandalisme. Dat doen zij ook voor high impact crimes zoals woninginbraak en overvallen. Juist die rol kunnen zij ook in de aanpak van cybercriminaliteit vervullen, vindt het duo.
Samen online criminaliteit aanpakken
Veel gemeenten ontplooien al initiatieven tegen online criminaliteit, maar er is nog geen sprake van een gedegen, samenhangende aanpak. Er liggen nu wel veel kansen om meer aanpakken samen te evalueren en om samen met gemeenten, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), betrokken ministeries en anderen te werken aan een ‘gezamenlijk onderbouwde kennisbasis’.
Lees het hele artikel op Secondant
foto: Liesbeth Dingemans