Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

PVO Noord-Holland geeft trainingen voor veilige vakantieparken

Om misbruik voor criminele activiteiten op vakantieparken een halt toe te roepen, heeft Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland veiligheidstrainingen ontwikkeld. Medewerkers van 11 EuroParcs-vestigingen in Noord-Holland hebben de primeur en krijgen als eerste de veiligheids- en hospitality-trainingen voor vakantieparken.

Uit het onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) blijkt dat tussen 2016 en 2020 bijna 70% van alle vermogensmisdrijven in Noord-Holland plaatsvond op vakantieparken. Het gaat daarbij om onder meer diefstal en inbraak, afpersing en witwassen. Ook vinden allerlei andere vormen van ondermijnende criminaliteit plaats in vakantiewoningen, zoals illegale prostitutie, drugslabs, illegale huisvesting van arbeidsmigranten en het onderbrengen van gezochte criminelen. Met de trainingen willen de partijen deze problemen beter herkennen en aanpakken.

In aanwezigheid van PVO Noord-Holland, Meld Misdaad Anoniem, Hiswa-Recron en de managers van 11 EuroParcs-vestigingen in Noord-Holland is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van veiligheids- en hospitality-trainingen voor vakantieparken door PVO Noord-Holland.

Personeel van de 11 EuroParcs-vestigingen wordt de komende maanden als eerste getraind. Het gaat om een proef die het startpunt is voor een bredere aanpak van ondermijning op de honderden vakantieparken en jachthavens in Noord-Holland. “Bij EuroParcs draait alles om de gastbeleving. Een fijn en veilig verblijf voor iedereen is daarbij essentieel”, stelt Teun Jansen, regiomanager Noord-Holland van EuroParcs.

"Wij zetten ons in om onze klanten en medewerkers te beschermen tegen ondermijning."

Teun Jansen, regiomanager Noord-Holland van EuroParcs

“Wij zetten ons zichtbaar en onzichtbaar in om onze klanten en medewerkers te beschermen tegen ondermijning en ander ongewenst gedrag dat op vakantieparken kan voorkomen.” Jansen noemt de trainingen van PVO Noord-Holland een erg waardevolle aanvulling op de eigen werkprotocollen en opleidingen van het park. “Want samen moeten we dit probleem op alle mogelijke manieren aanpakken”, zegt hij.

Krachten bundelen

“Onze trainingen moeten voor ondernemers net zo ingeburgerd worden als een BHV-training”, stelt Josefien Hofstede, woordvoerder van PVO Noord-Holland. Noord-Holland telt ruim 500 vakantieparken en 14.000 vakantiewoningen. 

"We willen criminele activiteiten vroegtijdig signaleren."

Josefien Hofstede, woordvoerder van PVO Noord-Holland

De ondermijningstrainingen voor medewerkers en parkmanagers worden ontwikkeld en gegeven door experts van PVO Noord-Holland. Het voornaamste doel is criminaliteit voorkomen. Josefien Hofstede: “Alle medewerkers moeten weten waar ze op moeten letten, wat ze er op een veilige manier tegen kunnen doen en waar ze het desgewenst anoniem kunnen melden.”

Campagne Vakantieparken

De komende weken worden alle vakantieparken in Noord-Holland benaderd voor de trainingen. Parken die zich aan willen sluiten, kunnen contact opnemen met PVO Noord-Holland, via de website www.pvonh.nl. Met Hiswa-Recron wordt na de pilot gekeken of de trainingen kunnen worden aangeboden aan alle bij de organisatie aangesloten vakantieparken in de regio.

Bron: PVONH

Om je te helpen met de problemen op vakantieparken om te gaan, vind je in het webdossier Veilige Vakantieparken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid handige tools.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid