Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Noord-Limburgse gemeenten starten met Keurmerk Veilig Buitengebied

Met de ondertekening van een intentieverklaring gaven 8 Noord-Limburgse gemeenten vrijdag het startsein voor het Keurmerk Veilig Ondernemen in het Buitengebied. Ze willen de veiligheid in het Noord-Limburgse buitengebied vergroten.

Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder de 8 gemeenten en hun inwoners, de politie, de provincie Limburg, de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en de Stichting Limburgs Landschap. Zij gaan samen de kar trekken om de criminaliteit in de buitengebieden terug te dringen.

Uniek

Uniek is dat de gemeenten gelijktijdig aan de slag zijn met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo 1 front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

'We zien dat de samenwerking tussen alle partijen in het buitengebied goed werkt.'

Pieter Lucassen, voorzitter regiobestuur Noord-Limburg van LLTB.

In 2019 heeft Heijen in de gemeente Gennep het Keurmerk Veilig Buitengebied certificaat behaald, waarna de aanpak uitgebreid is naar meerdere dorpen in het buitengebied van Gennep. “We zien dat de samenwerking tussen inwoners, (agrarische) ondernemers en publieke partijen in het buitengebied goed werkt”, aldus Pieter Lucassen, voorzitter van het regiobestuur Noord-Limburg van de LLTB.

“Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen.” In navolging van Gennep gaan de andere Noord-Limburgse gemeenten Mook en Middelaar, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Beesel nu ook aan de slag.

'Het kan zomaar gebeuren dat ergens een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt.'

Burgemeester Palmen van Regiodeal Noord-Limburg

 “Een goede zaak”, vindt ook burgemeester Palmen als bestuurlijk portefeuillehouder voor het programma veiligheid binnen de Regiodeal Noord-Limburg. “Het is belangrijk dat we krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Het gaat om een enorm uitgestrekt buitengebied in Noord-Limburg en als je niet weet waar je op moet letten, kan het zomaar gebeuren dat ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen.”

'Laten we zorgen dat criminelen in Noord-Limburg geen voet aan de grond krijgen.'

Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg

Ook gedeputeerde Madeleine van Toorenburg onderstreept het belang van samenwerking: “Een van de speerpunten van de provincie is een vitaal en veilig platteland en de aanpak van ondermijning past hierbinnen. Dit is iets dat we samen moeten doen.” Het PVO Limburg is er klaar voor. “Laten we zorgen dat criminelen geen voet aan de grond krijgen in het Noord-Limburgse buitengebied”, aldus PVO voorzitter Paul Verhoeven.   

De aanpak Veilig Buitengebied helpt publieke en private partijen gezamenlijk afspraken te maken om criminaliteit aan te pakken. Dat gebeurt volgens een gestructureerd proces. Stap voor stap worden de betrokken partijen samengebracht, veiligheidsproblemen in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen. Zo zorgen lokale partijen gezamenlijk voor een veiliger buitengebied.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid