Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe video: Kijk uit voor nepwebwinkels

De feestdagen staan voor de deur. Steeds meer mensen doen hun feestinkopen online. Zeker met de huidige coronamaatregelen. Dan is het belangrijk dat je je inkopen bij betrouwbare verkopers doet, zodat je niet wordt teleurgesteld. Hoe weet je nu of een verkoper betrouwbaar is? Samen met Scholieren.com heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een video gemaakt met tips om te voorkomen dat je online wordt opgelicht. Goed als je deze video deelt onder jongeren.

Te mooi om waar te zijn

In de video krijg je tips om je feestdagen niet door fraude te laten verpesten. Soms zijn de aanbiedingen te mooi om waar te zijn. De kans dat je dan met een onbetrouwbare site hebt te doen is groot. Trap er niet in, hoe verleidelijk het ook is om die prachtige sneakers voor zo weinig geld te kopen. Je hebt waarschijnlijk met een oplichter te maken. Je betaalt wel, maar je ontvangt de sneakers niet.  

Controleer contactgegevens

Naast dat je je geld kwijt bent en met lege handen staat, kunnen de fraudeurs je persoonsgegevens misbruiken. Controleer dus altijd de contactgegevens van de website. Kun je ze bellen en mailen en krijg je antwoord? Klopt de url? Past de naam van de url bij de verkoopactiviteiten die worden aangeboden? Je kunt ook altijd bij trustpilot de reviews erop na slaan. Bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) kun je direct controleren of een e-mailadres, bankrekeningnummer, telefoonnummer of domeinnaam al eerder bij de politie is gemeld. Mooi om deze tips met jongeren te delen.

Bekijk de video


Lees voor meer infomatie ook het CCV-dossier Fraude.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid