Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw lespakket over cyberveiligheid

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft samen met Halt een nieuw lespakket over online veiligheid voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en hun ouders ontwikkeld.

Halt maakt video over fraude en cybercrime

Foto: Filmbeeld uit het lespakket

De les is gericht op scholieren van 12 tot 18 jaar. Er wordt in het lespakket ingegaan op vragen als waar (online) grenzen liggen, wat de risico’s en gevolgen zijn en hoe je (online) fraude en cybercrime herkent. Centraal staat de vraag hoe je voorkomt dat je geen slachtoffer of dader wordt.

De les behandelt deze fraude onderwerpen:

  • Geldezels
  • Online oplichting
  • Hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp).

“Wij zien regelmatig jongeren die hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld om ‘snel’ geld te kunnen verdienen. Jongeren geven aan op deze manier meer in één uur te verdienen dan een paar uur te werken tegen minimumloon. Het ‘snelle’ geld is verleidelijk. Daarom is het zo belangrijk om voorlichting te geven over de gevolgen”, aldus Paulien Lensink, beleidsadviseur bij Halt.

Het ‘snelle’ geld is verleidelijk. Daarom is het zo belangrijk om voorlichting te geven over de gevolgen”

Paulien Lensink, beleidsadviseur bij Halt

Tijdens de lesmodule voor leerlingen wordt aandacht besteed aan potentiële slachtoffers en daders. Bekijk meer informatie hierover in de factsheet online les ‘Online fraude en cybercriminaliteit’.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid