Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ministeries gebruiken Wet Bibob niet

De 2 grootste ministeriële subsidieverstrekkers doen bij subsidieaanvragen amper Bibob-onderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het gaat om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de instantie Uitvoering van Beleid. Samen verstrekken deze instanties 17 miljard euro subsidie per jaar.

Geld aan waslijn

De Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) moet criminaliteit uit de bovenwereld houden. Overheden mogen op basis van de Wet Bibob ondernemers screenen bij de aanvraag van vergunningen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties.

Witwassen zwart geld

Advocaat Nathan Gradisen: "Dat de rijksoverheid dit instrument laat liggen, is verbazingwekkend. Want Bibob is een heel goed instrument om ervoor te zorgen dat subsidie niet bij criminelen terechtkomt en niet wordt misbruikt voor het witwassen van zwart geld."

Voor Kamerleden zijn de bevindingen reden om de verantwoordelijke ministers om opheldering te vragen.

Bron: nos.nl

Om georganiseerde criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is inzicht in het bedrijfsproces van criminelen essentieel. Met een barrièremodel van het CCV breng je het bedrijfsproces in kaart.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid