Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Meningen verdeeld over hoe wapenbezit onder jongeren kan worden voorkomen

Meerdere gemeentes in Nederland maken zich zorgen om het toenemend wapenbezit bij jongeren. Daarom werd eind vorig jaar door 15 gemeenten gestart met het Actieplan Wapens en Jongeren. Onderdeel van het actieplan is de last onder dwangsom, die kan leiden tot een boete van € 2.500 voor ouders bij wie hun kind wordt betrapt met een wapen op zak. TV-programma Nieuwsuur besteedde hier vrijdagavond aandacht aan.

Bandit,Pulls,Out,His,Pocket,Folding,Knife,To,Threats.,A

Momenteel maken 3 gemeenten gebruik van deze sanctiemogelijkheid. In het algemeen wordt gedacht dat de last onder dwangsom de ellende alleen maar groter kan maken. Vaak komen de jongeren uit gezinnen met lage inkomens en dan kan een boete problemen geven. De gemeente Arnhem heeft daarom voor een ander middel gekozen.

Wapeninleverenactie jongeren

Het ondersteuningsteam probeert Arnhemse jongeren ertoe te bewegen om de verleiding van bijvoorbeeld wapens te weerstaan. Zo werd onder leiding van jongerenwerkers het mogelijk voor jongeren om hun wapens anoniem in te leveren.

De actie duurde een week en er werden allerlei activiteiten georganiseerd. De opbrengst was enorm. Of wapeninleveracties effect hebben is niet duidelijk, maar volgens jongerenwerker Jaouad Najih leiden deze er in ieder geval toe dat het onderwerp bespreekbaar wordt voor jongeren.

Last onder dwangsom

Rotterdam is 1 van de gemeentes die wel gebruik maakt van de last onder dwangsom en de mogelijkheid om een boete op te leggen. De gemeente vindt het een nuttig middel. Burgemeester Aboutaleb zei eerder dit jaar bij Radio Rijnmond het "buitengewoon zorgelijk" te vinden dat ouders van betrapte kinderen soms "vrij laconiek" reageren op het feit dat hun kind een mes op zak heeft.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ziet liever dat de jongeren zelf hogere straffen krijgen. Volgens hem schrikken een werkstraf of boete de jongeren niet af.

Bronnen:

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) maakten een online toolbox met informatie, instrumenten en best practices om partners te ondersteunen om wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. De toolbox Wapens en Jongeren komt voort uit het actieplan Wapens en Jongeren en is samen met de bij dit actieplan betrokken partners ontwikkeld. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid