Hoe helpen camera’s bij opsporing verdachten aanslag Peter R. de Vries?
Peter R. de Vries werd dinsdagavond neergeschoten in Amsterdam en binnen afzienbare tijd werden 2 verdachten voor de aanslag opgepakt. Deskundigen denken dat bij het in de kraag vatten ook camerabeelden een rol hebben gespeeld. Hoe werkt dat met die beelden? Rodney Haan, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), sprak erover met EditieNL.
Hij vermoedt dat dinsdagavond de camera's van de gemeente zijn ingezet bij de opsporing van de verdachten. "Alle camera's van burgers screenen kost meer tijd en mankracht.” In heel Nederland hangen miljoenen camera's. Die zijn vooral van particulieren en bedrijven, maar dus ook van gemeenten. "Steden denken na over de plekken waar ze camera's hangen. Het gaat dan om plekken waar veel mensen samenkomen of waar dreiging is van verstoring van de openbare orde, zoals uitgaansgebieden."
Verdachten in beeld
De beelden die dit oplevert worden niet continu bekeken. De camera's hangen er volgens Haan om rust en orde te bewaren: om opstootjes in de kiem te smoren en om na incidenten te kunnen kijken of verdachten in beeld zijn. "Maar nu is daar dus wel handig gebruik van gemaakt. Als zoiets gebeurt, dan wordt direct geschakeld en naar de camerabeelden gekeken", zegt de CCV-adviseur. De beelden kunnen bijvoorbeeld een signalement van een dader bevestigen of de vluchtroute achterhalen.
Als een verdachte vervolgens in een auto vlucht, dan hangen langs de wegen ook camera’s. "Op de wegen rondom Amsterdam zijn veel camera's. Die zijn er in principe niet voor de veiligheid, maar kunnen wel ingezet worden om een auto te traceren", vertelt oud-recherchechef Sander Schaepman, ook wel bekend van televisieprogramma Hunted. Deze camera’s lezen de kentekens op voertuigen. Als een camera een hit heeft, kan dat volgens Schaepman worden doorgegeven: een helikopter kan de verdachte auto volgen en zo de politie erop af sturen.