Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV helpt bij veiliger maken buitengebied gemeente Westerkwartier

In het gemeentehuis in Leek werd gisteravond een intentieverklaring getekend voor een veiliger buitengebied in de gemeente Westerkwartier. Het doel hiervan is om criminaliteit in het buitengebied aan te pakken door een structurele samenwerking tussen publieke en private partijen. Rini ten Grotenhuis, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), begeleidt dit project.

Samen tegen ondermijning

De verklaring werd ondertekend door vertegenwoordigers van politie, brandweer, Staatsbosbeheer, Groninger Landschap Beheer, LTO Noord, Nederlands Melkveehouders vakbond, het CCV, Enexis, Nederlandse Agrarische ondernemers, Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân. En natuurlijk zette burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier zijn handtekening. Daarna gingen ze op de foto.

De gemeente Westerkwartier is een plattelandsgemeente met een groot buitengebied. Dit kan aantrekkelijk zijn voor criminelen. De bewoners van het buitengebied kunnen dus benaderd worden door deze criminelen om een schuur te huren. Die misbruiken ze dan bijvoorbeeld voor een drugslab. Om dit tegen te gaan werken alle partijen die de intentieverklaring ondertekenen samen.

Signalen criminaliteit

Ook zijn de bewoners de ogen en oren van het gebied en kunnen signalen van crimineel gedrag opvangen. Burgemeester Ard van der Tuuk is blij met de getoonde inzet van de diverse partijen. “Meer signalen leveren wellicht een grotere pakkans op. Dat resulteert in een veiliger omgeving en dat is belangrijk voor de inwoners.”

De gemeente Westerkwartier is de eerste gemeente in de provincie Groningen die aan de slag gaat met de aanpak 'Veilig Buitengebied' om de criminaliteit op deze wijze een halt toe te roepen.

Wil je ook starten met de aanpak Veilig Buitengebied? Een team van regionaal opererende CCV-adviseurs zorgt voor deskundige begeleiding gedurende het hele traject: van het opzetten van de publiek-private samenwerking tot de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid, telefoon 030 751 67 99, e-mail lokaleveiligheid@hetccv.nl. Zij helpen je graag verder.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid