Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV: Geef inbrekers geen kans deze zomer

De coronamaatregelen worden versoepeld, de vakantie staat voor de deur. Mensen gaan weer meer van huis en daarmee neemt de kans op een inbraak toe. De Interpolis InbraakBarometer voorspelde eind april al een verdubbeling van het aantal inbraken: van 300 inbraken per week naar 600 inbraken per week. Daarom geven het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) juist nu tips om een inbraak te voorkomen.

"Een woninginbraak is een hele heftige ervaring. We noemen het niet voor niets een High Impact Crime,” zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraken & Heling.

“Het zal je maar gebeuren dat een wildvreemde je huis binnendringt, alles overhoop haalt, door al je spullen gaat en  een grote ravage achterlaat. En dat op de plek waar je je het meest veilig zou moeten  voelen, je eigen woning. Ondanks een forse daling van het aantal woninginbraken van 92.000 in 2012 naar 39.500 in 2019 en een forse daling in verband met het thuiswerken vanwege corona, is elke woninginbraak er nog steeds één te veel.

Gelukkig kun je als bewoner veel doen om een inbraak te voorkomen,” gaat van der Velden verder. “Het is belangrijk dat je je huis goed afsluit als je weggaat en dat de woning een bewoonde indruk maakt als je er niet bent. Zeker nu we er weer wat meer op uitgaan, is dat extra belangrijk.”

De Veilig Wonen Scan

De online Veilig Wonen Scan geeft gemakkelijk en snel een indicatie van hoe inbraakveilig jouw woning is. Aan de hand van 10 vragen zie je hoe jouw woning scoort op inbraakveiligheid, en krijg je tips hoe je dat kunt verbeteren.

De Veilig Wonen Scan is gratis, betrouwbaar en onafhankelijk. De scan is een nieuw initiatief van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het CCV.

16 juni: European Focus Day

Op 16 juni 2021 is de derde European Focus Day. De European Focus Day is een Europees initiatief waarin aandacht wordt besteed aan  inbraakpreventie. Samen met 23 andere landen gaat Nederland de strijd aan om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen.

Op deze dag vinden diverse anti-inbraakacties plaats. Op de website van European Focus Day kun je zien of er bij jou in de buurt iets plaatsvindt.

16 juni: start landelijke anti-inbraakcampagne 

Op 16 juni gaat ook de landelijke anti-inbraakcampagne van start. In deze campagne brengt de overheid via verschillende kanalen het belang van inbraakpreventie onder de aandacht. Ook hierin wordt steeds gewezen op wat je als burger zelf kunt doen om een inbraak te voorkomen. Want al ga je maar even weg, het is van belang dat je je huis goed afsluit en met een bewoonde indruk achterlaat. Zodat het lijkt alsof er iemand thuis is, want inbrekers worden niet graag betrapt.

Webinar ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’

Woensdagavond 16 juni organiseert het CCV samen met de politie het gratis webinar 'Maak het inbrekers niet te makkelijk'.

In het webinar hoor je alles over inbraakwerende maatregelen en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen. Bovendien maak je met je deelname kans op een goedgekeurde keyless smartlock. Zo kun je deze zomer met een veilig gevoel de deur uit. 

Meld je aan voor het webinar

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid