Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Grensoverschrijdend gedrag in het ov

Hoe vaak grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie in het openbaar vervoer (ov) voorkomt, is niet bekend. De NS kreeg in 2019 meer dan 200 meldingen binnen van seksuele intimidatie en een paar maanden terug ontving NOS Stories na een oproep ruim 650 ervaringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de trein. Op funx.nl vertellen Jordan (22) en Dominique (24) over hun ervaring met grensoverschrijdend gedrag.

Jordan werd geïntimideerd en lastiggevallen door een man in de metro in Rotterdam. Dominique kreeg te maken met een 'treinrukker'.

Twee trams staan stil op tramstation

Beter opleiden van personeel

Emma (24) deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in het ov. De aanleiding was het verhaal van een vriendin, die seksueel geïntimideerd was in de trein, maar daarna niet was geholpen. Na wat research ontdekte Emma dat er veel meer mensen zijn met soortgelijke ervaringen, maar dat er online maar weinig feiten en cijfers over te vinden zijn. Daarom besloot ze zelf verhalen te verzamelen.

Met die informatie op zak nam Emma contact op met NS en OV-NL, onder andere om aanbevelingen te doen over hoe de veiligheidssituatie in het openbaar vervoer verbeterd kan worden. "Maar daar heb ik nooit meer reactie op gekregen." Ook startte Emma het platform Say No More.

Volgens Emma zou er effectiever gereageerd kunnen worden op intimidatie in het ov. Ook geven veel slachtoffers aan dat een noodknop in coupés fijn zou zijn. Maar veiliger openbaar vervoer begint volgens Emma met het beter opleiden van personeel. "Het gaat dan om conducteurs, maar ook perronpersoneel. Zij moeten bepaald gedrag herkennen als ze bijvoorbeeld een rondje maken."

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid