Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Gastlessen over de aanpak van mensenhandel

Sinds afgelopen jaar kunnen studenten van de Hogeschool Rotterdam een minor over mensenhandel volgen. Met deze minor wil de hogeschool studenten uit alle disciplines bekend maken met mensenhandel op een wijze die ervoor zorgt dat ze geraakt worden, in beweging komen en weten hoe te signaleren en te handelen.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werkt hier graag aan mee. CCV-adviseurs Lienke Hutten, Joeri Vig, Meike Lommers en Marjon den Breems verzorgden verschillende gastlessen over de aanpak van mensenhandel.

Inzicht in mensenhandel met het barrièremodel

Mensenhandel is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Om georganiseerde criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is het allereerst belangrijk om inzicht te hebben in het fenomeen. CCV-adviseurs Lienke Hutten en Joeri Vig vertelden de studenten hier meer over en gingen in op de methode die het CCV hiervoor gebruikt: het barrièremodel.

Ze legden uit dat publieke en private veiligheidspartners hierbij in de huid van een crimineel kruipen om na te gaan welke stappen de crimineel moet zetten om een delict überhaupt te kunnen plegen, welke partijen en gelegenheden het delict mogelijk maken en welke signalen opgepikt kunnen worden. Vervolgens bekijken ze per onderdeel wie dan welke barrières kan opwerpen om de criminele activiteiten te verstoren.

De studenten konden het geleerde na deze uitleg meteen zelf in de praktijk brengen: in groepjes brachten zij het bedrijfsproces van (een van de vormen van) mensenhandel in kaart en gingen aan de slag met de bijbehorende gelegenheden, signalen, faciliteerders en barrières.

Mensenhandel als onderdeel van een groter probleem

CCV-adviseurs Meike Lommers en Marjon den Breems gingen in hun gastles in op het herkennen van criminele uitbuiting. Ook bespraken ze de complexiteit van de problematiek met de studenten. De problemen waar de verschillende partijen in het veld mee te maken hebben, zijn vaak niet alleen toe te schrijven aan 1 fenomeen. Verschillende fenomenen hangen vaak juist met elkaar samen en daders kunnen ook slachtoffers zijn die zorg nodig hebben. Hierbij is dus samenwerking nodig tussen de wereld van opsporing en vervolging en het gemeentelijke domein (veiligheid, sociaal, onderwijs, (gezondheids)zorg).

En dat is lastig, want hoe zorg je ervoor dat die partijen en systemen op elkaar aansluiten? Meike en Marjon vertelden de studenten hoe je dit integraal oppakt. Ook gingen ze in op criminaliteit binnen familienetwerken en legden de deelnemers uit hoe het CCV partijen helpt om criminaliteit binnen familienetwerken te doorbreken en families weer perspectief te bieden.

Meer weten? Bekijk onze webdossiers over mensenhandel, criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en criminaliteit binnen familienetwerken.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid