Fraudeschade jaarlijks 2,75 miljard
16% van de Nederlandse bevolking werd in 2020 slachtoffer van fraude. Dit blijkt uit de slachtofferstudie Fraudevictimisatie in Nederland van prof. dr. Marianne Junger van de Universiteit Twente. Junger: “Op basis van de gemelde schade in het onderzoek schatten we de totale schade jaarlijks op € 2,75 miljard.”
Fraudevormen
Aankoopfraude is de meest voorkomende fraudevorm met 11% slachtofferschap. Van andere fraudevormen, zoals bijvoorbeeld vriend-in-noodfraude (waaronder Whatsapp-fraude), datingfraude en spoofing (het aannemen van een andere identiteit, waaronder helpdeskfraude) wordt grofweg 1% slachtoffer.
Aangifte
Slachtoffers van online fraude doen zelden aangifte. Nog geen 12% van de slachtoffers meldt zich bij de politie. Dat heeft 2 redenen."Soms zijn de bedragen dusdanig laag dat mensen het erbij laten", vertelt Junger. "Maar veel slachtoffers geven ook zichzelf de schuld", zegt ze. "Ze nemen het zichzelf kwalijk, in plaats van de crimineel."
Datingfraude
Het CCV brengt daar graag verandering in. Onlangs is voor online datingfraude een campagne ontwikkeld met 3 podcasts. In de podcasts vertellen slachtoffers van datingfraude over hun ervaringen. Ook krijgen online daters tips hoe zij signalen van fraude kunnen herkennen en wat zij moeten doen als zij slachtoffer zijn van online fraude.
Als eerste krijgen zij het advies de fraude te melden bij de Fraudehelpdesk en vervolgens aangifte te doen bij de politie. Als ze door de fraude in de (financiële) problemen zijn gekomen en stress hebben, dan kan Slachtofferhulp Nederland helpen (ook in het aangifteproces).
Bronnen: utwente.nl en eenvandaag.avrotros.nl