Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cyber Ambassadeurs Breda winnen Hein Roethofprijs

De Cyber Ambassadeurs Breda hebben de Hein Roethofprijs 2022 gewonnen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) reikt deze prijs elke 2 jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. Op 31 oktober ontvingen de Cyber Ambassadeurs €20.000 en een klein kunstwerk uit handen van minister Franc Weerwind.

Winnaars van de Hein Roethofprijs 2022 Cyber Ambassadeurs Breda, samen met minister Weerwind en burgemeester Weterings. (foto: Herman Stöver)

Het was een oplettende politieman in Breda die opmerkte in de aangiftes hoe eenvoudig mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Steeds meer criminaliteit verplaatst zich naar het internet. Door de grote anonimiteit en doordat app-berichten, mails en nepwebsites een groot bereik bieden, worden steeds meer mensen online opgelicht.

Cybercriminelen

Voor een belangrijk deel is het succes van cybercriminelen de onwetendheid van veel gebruikers van digitale apparaten. “Als we de mensen meer kennis bijbrengen, dan kunnen we veel slachtofferschap voorkomen”, bedacht de politieman.  

De aanpak Cyber Ambassadeurs Breda die uit deze observatie voortkwam, won dus de Hein Roethofprijs. De prijs werd maandag uitgereikt door minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, in het koetshuis van het Utrechtse Kasteel de Haar in Haarzuilens.

Eenvoud aanpak

Weerwind namens de jury: “U bent gekozen op basis van het actuele maatschappelijke vraagstuk waar het project zich op richt en de eenvoud van de aanpak.” De jury prees daarnaast de potentie om met deze werkwijze veel ellende te voorkomen.

Weerwind: “Jullie zijn ook uitgeroepen als winnaar vanwege het verlagen van de drempels voor de slachtoffers om te praten over wat hen is overkomen. Tot slot telt mee het grote bereik in de wijk en de mogelijkheid voor het project om lange tijd te lopen.”

Online veiligheid

Online veiligheid is het doel van de Cyber Ambassadeurs. Vrijwilligers informeren hun buurtgenoten en maken hen digitaal weerbaarder. Met folders, cyberinformatieavonden of andere manieren om de kans op slachtofferschap van bijvoorbeeld whatsapp-fraude te verkleinen. Deze vrijwilligers volgen een opleidingstraject dat is samengesteld door de Avans Hogeschool, de politie en de gemeente.

In 2019 is de eerste lichting Cyber Ambassadeurs opgeleid. Hun online kennis dragen ze over op de mensen in hun omgeving, om zo de digitale veiligheid in Breda te vergroten. “Mensen schamen zich vaak voor het feit dat ze erin zijn gestonken en praten er liever niet over”, merkt een ambassadeur uit Breda op. “Maar als we het wel weten van elkaar en we wapenen ons ertegen, dan maken cybercriminelen veel minder kans.”

'Als we ons ertegen wapenen, dan maken cybercriminelen veel minder kans.'

Aan de Hein Roethofprijs is een geldbedrag verbonden van €20.000 en een klein kunstwerk van Jan Ketelaar. Dit bedrag is bestemd voor de versterking van het project. De Hein Roethofprijs had dit jaar 22 inzendingen. Naast de Cyber Ambassadeurs waren anti-wapen campagne ‘You Choose’ van de gemeente Haarlemmermeer genomineerd en Het Eindhovense ‘Bubble Games’, dat gepolariseerde groepen samenbrengt met VR-technologie. Een eervolle vermelding ging naar ADAMAS uit Amsterdam. Dit project legt een verbinding tussen de staat en de jongeren van de straat met zogenoemde credible messengers, rolmodellen vanuit de eigen omgeving.

Filmpje Cyber Ambassadeurs Breda

Meer weten? Bekijk het filmpje over het project Cyber Ambassadeurs Breda.

 

 

 

Over de Hein Roethofprijs
De Hein Roethofprijs geeft nationale bekendheid aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit. De prijs, jaren geleden in het leven geroepen door het ministerie van Justitie en Veiligheid, wordt iedere 2 jaar uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. Lees meer

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid