Congres ‘Eén front tegen criminaliteit’ inspireert ruim 200 deelnemers
De thema’s cybercriminaliteit, mobiel banditisme en ondermijning stonden maandag centraal tijdens het congres ‘Eén front tegen criminaliteit’ in TivoliVredenburg in Utrecht. Tijdens dit netwerkcongres zijn de 220 deelnemers geïnspireerd door interessante informatie en mooie voorbeelden van succesvolle aanpakken om criminaliteit te bestrijden.
Dagvoorzitter en directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), Patrick van den Brink (foto), opende het landelijke congres. Hier troffen publieke en private partijen elkaar om samen de criminaliteit tegen het bedrijfsleven succesvol aan te pakken. Het was georganiseerd door VNO-NCW, MKB-Nederland, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het CCV. Het congres stond niet op zichzelf, maar sloot aan op het ondernemersdiner en vormde de start van een nieuwe agenda van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.
Tips
Eén de sprekers was Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. Hij gaf tips om criminaliteit te bestrijden:
- Wederkerigheid in relaties belangrijk
- Duidelijk sturen op processen
- Uit handen blijven van malafide mensen
- Kijken hoe je macro data met elkaar kunt delen
- Concrete acties na aangifte
Onderzoeker Henk Ferwerda van Bureau Beke gaf aan dat het vooral belangrijk is om ondermijning, cyber-, vermogens-, gewelds- en digitale criminaliteit aan te pakken. Aandachtspunten hierbij zijn volgens hem:
- Voorkomen is beter dan genezen
- Deel op platforms concrete instrumenten voor de aanpak
- Stimuleer en vereenvoudig melden aan aangifte doen
- Laat AVG geen monster worden, maar kijk naar kansen
- Stimuleer burgerparticipatie (ook jongeren)
Getuigen autokraak
De deelnemers van het congres waren ‘getuigen’ van autokraak door middel van relay attack. Criminelen vangen met geavanceerde apparatuur het signaal van de autosleutel op en versterken dit. Zo lukt het om met een tweede apparaat de auto te openen. Dit kan alleen bij auto’s met een sleutel, die niet ingedrukt hoeft te wordt.
Verder kregen de aanwezigen een videoboodschap van minister Jusititie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius. “We moeten één front tegen criminaliteit blijven vormen. Dat kan alleen als we van elkaar leren.”
“We moeten één front tegen criminaliteit blijven vormen."
Beveiligingsonderzoeker Jordi Scharloo van KPN deed met toestemming bij de deelnemers de wachtwoord check. Hij heeft diverse middelen en instrumenten om te zoeken naar datalekken. Als Scharloo deze gevonden heeft, attendeert hij ondernemers hierop, zodat zij maatregelen kunnen nemen.
Stap in het leven van een mobiele bandiet
CCV-adviseur Colin Voetee nam de deelnemer mee in de wondere wereld van mobiele bendes. Bezoeker bekeken via een VR-bril de 360 graden bewustwordingsvideo over mobiele bendes.
In de escaperoom (escaperoomdesigner.nl) moesten deelnemers samen ontsnappen uit een artiestenkleedkamer, waar Rdouan T. een bom had gelegd, die binnen 30 minuten zou exploderen. Met allerlei puzzels en vraagstukken over ondermijning moesten zij de code kraken. De ervaring maakte deelnemers bewust van de gevaren en gevolgen van ondermijning. Alleen door goed samen te werken konden ze ontsnappen. Na afloop gaven experts een toelichting op de gevaren.
Verder waren op het congres diverse sessie waaraan bezoekers konden deelnemen.