Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aantal jonge steekverdachten groot

In 2021 waren er veel jonge steekverdachten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de politie. Er waren iets minder minderjarige en jongvolwassen verdachten dan het jaar ervoor, maar het aantal ligt nog steeds hoog gekeken naar de laatste 5 jaar.

Bandit,Pulls,Out,His,Pocket,Folding,Knife,To,Threats.,A

Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn groot. Het aantal minderjarige verdachten van steekincidenten in Amsterdam was vorig jaar een stuk lager dan in 2020. In Den Haag steeg het aantal fors. Ook in de regionale politie-eenheden Oost-Nederland en Zeeland-West-Brabant was een stijging te zien ten opzichte van het jaar ervoor. In de rest van de regio's nam het aantal minderjarige steekverdachten licht af, al is het landelijke totaal met bijna 300 verdachten nog steeds een stuk hoger dan in 2017.

In het kader van het actieplan Wapens en Jongeren werkt de overheid aan wetgeving die messenverkoop alleen aan personen van 18 jaar en ouder mogelijk maakt. Dit wetgevingsproces kost veel tijd en daarom nemen winkels en online verkopers nu al vrijwillig hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanaf 2 februari 2022 verkopen zij vooruitlopend op de nieuwe wet alleen nog messen aan personen van 18 jaar en ouder. Bekijk het materiaal dat hiervoor beschikbaar is

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid