Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Aanpak ondermijning op vakantieparken in steeds meer gemeenten prioriteit

Op donderdag 17 juni organiseerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een inspirerende, digitale bijeenkomst voor de leerkring ‘Aanpak ondermijning op vakantieparken’. De deelnemers werden bijgepraat over ontwikkelingen rond het digitaal nachtregister. Ook werden ze meegenomen in een praktisch onderzoek naar de stand van zaken op vakantieparken in een gemeente in Midden-Nederland. Daarnaast hebben de deelnemers volop ervaringen uitgewisseld.

Digitaal nachtregister

CCV-adviseur Joeri Vig vertelde de deelnemers meer over de ontwikkelingen rond het digitaal nachtregister. Ondernemers in de recreatiebranche zijn volgens Artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht verplicht alle overnachtende gasten te registreren in een nachtregister. Op dit moment worden gasten op papier of in een eigen systeem geregistreerd. Nadeel van deze vorm van registratie is dat er geen actueel totaaloverzicht is. Daarnaast kan er niet direct op de ingevoerde gegevens ingespeeld worden. Bezoekers van vakantieparken die andere bedoelingen hebben dan vakantie vieren, wanen zich hierdoor onbespied.

Met een pilot omtrent het digitaal nachtregister slaan ondernemers de gegevens van gasten digitaal op en koppelen deze gegevens direct aan de systemen van de politie, waardoor ongewenste gasten direct aangepakt kunnen worden. De gemeente Amsterdam heeft de handschoen opgepakt om het digitaliseren van het nachtregister vorm te geven. Met subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt het digitaal nachtregister in de gemeente geïmplementeerd. Meer weten over het DNR? Neem dan contact op met CCV-adviseur Joeri Vig.

Onderzoek uit de praktijk

Hoe krijg je als gemeente meer zicht op de situatie op vakantieparken? CCV-adviseur Gaby de Ruiter nam de deelnemers mee in een onderzoek dat het CCV heeft uitgevoerd voor een gemeente in Midden Nederland. De focus van het onderzoek lag daarbij vooral op arbeidsmigranten en permanente huisvesting. Door gegevens te analyseren, te schouwen en diverse gesprekken met onder andere ondernemers, managers, bewoners, ambtenaren en wijkagenten te voeren, heeft de gemeente een volledig beeld van de huidige situatie van de vakantieparken gekregen. Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met CCV-adviseur Gaby de Ruiter.

Achtergrond leerkring ‘Aanpak ondermijning op vakantieparken’

Eind januari 2021 ondertekende demissionair minister van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren de nieuwe Actie-agenda vakantieparken 2021 – 2022. Dit is een vervolg op de Actie-agenda Vakantieparken 2018 – 2020. Met de nieuwe Actie-agenda vakantieparken wordt er voortgebouwd op de successen van de eerste actie-agenda.

Om ook de nieuwe actie-agenda tot een succes te kunnen maken, ligt de nadruk op kennisdeling en samenwerking tussen alle deelnemende en betrokken partijen. Eén van de actiepunten in de actie-agenda is het organiseren van een leerkring voor gemeenten en hun partners om kennis te verspreiden en ervaringen en maatwerk te delen. Het CCV organiseert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze leerkring ‘Aanpak ondermijning op vakantieparken’.

Wil jij een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst of wil je deelnemen aan de leerkring ‘Aanpak ondermijning op vakantieparken’? Neem dan contact op met CCV-adviseur Lienke Hutten.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid