Messengeweld legt extra druk op zorg

Op de spoedeisende hulp en bij het level 1-traumacentrum hebben medisch specialisten en verpleegkundigen de handen vol aan slachtoffers van steek- en schietpartijen, meldt het AD. Traumachirurg Jochem Hoogendoorn van HMC Westeinde in Den Haag: “Het is verontrustend wat ik om mij heen zie. De gevolgen zijn ingrijpender dan een willekeurig krantenbericht hierover doet vermoeden.” De huidige geweldsspiraal legt volgens de chirurg extra druk op de zorg. Hij pleit dan ook voor een landelijk messenverbod in de openbare ruimte. “Een acute noodsituatie betekent ook dat een andere spoedoperatie moet worden uitgesteld.”
Aantal incidenten onder jongeren stijgt
Volgens politiecijfers waren er vorig jaar 530 steekincidenten in Den Haag, waarbij sprake is van minimaal één bekende verdachte. Dat aantal is vergelijkbaar met de jaren ervoor. Wat opvalt in de cijfers is de toename in de leeftijdscategorie van twaalf tot en met zeventien jaar. Zo waren er in 2018 37 steekincidenten onder jongeren in die leeftijdscategorie. In 2022 waren dat er 93.
Hoogendoorn voorspelt voor 2023 weinig goeds op basis van de ervaringen in het ziekenhuis. “Den Haag hoort, met Rotterdam en Amsterdam, van oudsher bij de top drie van steden met de meeste geweldsincidenten”, zegt hij. Collega Meike Remmerswaal is operatieassistent in het Westeinde en doet ook de planning van acute operaties. Ze merkt dat de toename van geweldslachtoffers een behoorlijke wissel trekt op haar en haar collega’s. In de praktijk maakt zij geregeld mee dat een operatie moet worden verplaatst, omdat zich een levensbedreigende situatie voordoet als gevolg van een geweldsincident. “Dat kan zomaar tot uitstel leiden van een geplande keizersnede of operatie aan een gebroken heup”, zegt ze.
- Bron: AD
De Toolbox Wapens en jongeren helpt gemeenten en scholen met praktijkvoorbeelden en informatie om wapenbezit onder jongeren tegen te gaan.