Meer sekswerkers werken stiekem thuis, aantal seksclubs slinkt

Het aantal seksclubs in Nederland is in ruim 20 jaar tijd met 700 afgenomen. “Thuiswerken raakt in zwang”, zegt Rodney Haan, adviseur prostitutiebeleid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) tegen De Telegraaf. Daardoor zijn sekswerkers minder in beeld en lopen ze meer risico.
Minder personeel privéclubs
Nederland telt nu circa 300 bordelen. Deze bedrijven worstelen met een tekort aan personeel, omdat de sekswerkers het financieel lucratiever vinden om voor zichzelf te werken.
“De dames willen niet meer de rompslomp van belastingen. Thuis of op een hotelkamer controleert niemand of er geld wordt afgedragen”, zegt voormalig profwielrenner Jan Siemons.
“De dames willen niet meer de rompslomp van belastingen.”
Jan Siemons, eigenaar Club Diana in Zundert
Hij stopte een maand terug met een van de beroemdste privéclubs van Nederland, Club Diana in het Brabantse Zundert. In een club werken sekswerkers legaal en moet er belasting worden betaald. Siemons: “We kunnen daar niet mee concurreren.”
Doordat meer sekswerkers thuiswerken, bestaat de kans dat ze van de radar dreigen te verdwijnen. Rodney Haan: “Het is lastig te meten of er sprake is van gevaar.” De kans bestaat volgens hem wel dat ze in een risicovolle situatie belanden. “Maar van de radar hoeft ook niet te betekenen dat ze slachtoffer zijn. Veel sekswerkers weten zich prima te redden”, zegt de CCV-adviseur.
“Veel sekswerkers weten zich prima te redden.”
CCV-adviseur Rodney Haan
Het CCV signaleert ook een andere trend. Bij de gemeente valt een seksclub onder schaarse vergunningen. Dat betekent dat de vergunning na 3 tot 5 jaar weer kan worden opengezet voor andere ondernemers. Haan: “Er is geen een ondernemer die veel geld wil investeren met de kans de zaak na een aantal jaar weer kwijt te raken.”
Ondanks alle obstakels vreest hij niet dat alle seksclubs in Nederland verdwijnen. Ze zullen volgens de CCV-adviseur blijven bestaan, maar het aantal zal wel minder zijn.