Intervisie veiligheid en zorg
Leer jij ook door met anderen de verdieping op te zoeken aan de hand van een concrete casus? Dan is intervisie voor jou bedoeld! Dit kun je doen met je eigen lokale netwerkpartners, of bijvoorbeeld met collega’s uit de regio. De diepte kun je opzoeken op verschillende thema’s, zoals multiproblematiek of de aanpak van jeugdgroepen en groepsprocessen en huiselijk geweld en kindermishandeling.
Vergroten deskundigheid
Tijdens een intervisie ga je met elkaar in gesprek over hoe je onderdelen in je werk hebt aangepakt. Je onderzoekt of er andere of betere oplossingen zijn voor de problemen die je tegenkwam. Zo vergroot je je eigen deskundigheid en verbeter je waar mogelijk de kwaliteit vanje werk.
Met lokale of regionale partners
Het cluster Veiligheid en Zorg verzorgde de afgelopen jaren verschillende kleinschalige intervisies. “Het is elke keer een feestje om te doen’, vertelt Nicole Langeveld die meerdere sessies begeleidde. “Om echt even tijd te nemen en te reflecteren op je werk is bijna ondoenlijk. Professionals die intervisie bij ons volgden, vonden het een verademing om dat samen met andere bevlogen collega’s te doen. Ze kregen weer hernieuwde energie om opbouwend aan de slag te gaan.”
Een intervisie kun je in je eigen gemeente organiseren met je lokale of regionale partners en het CCV als procesbegeleider. Dat kan op elke gewenst onderwerp: jeugdproblemen, woonoverlast, multiproblematiek, aanpak van verwarde personen, enzovoort. Je bent met je collega’s natuurlijk van harte welkom op het CCV. “Soms is het fijn om uit je normale omgeving te stappen; dat maakt het ook makkelijker om met elkaar een stapje terug te doen en te kijken naar het werk dat je samen verricht.”
Een paar keer per jaar organiseert het CCV een intervisiebijeenkomst met een open inschrijving op een bepaald thema. Dan vindt de intervisie plaats in een kleinschalige en vertrouwde setting met collega’s uit het land.
Doelgroep
Professionals uit zowel het veiligheids- als het sociaal domein.
Trainers
Drs. Nicole Langeveld is bestuurskundige, werkt als senior adviseur bij het CCV en is verantwoordelijk voor het onderwerp jeugd. Ze adviseert en geeft praktische ondersteuning aan veiligheids- en jeugdprofessionals van organisaties en gemeenten, algemeen op het thema jeugd en veiligheid en specifiek in de aanpak problematische jeugdgroepen en groepsgedrag. Nicole is inhoudelijk verantwoordelijk voor onder andere de Wegwijzer Jeugd en Veiligheid en heeft 3 eBooks geschreven. Voordat Nicole bij het CCV kwam werken, werkte ze onder andere bij het UWV en de gemeente Arnhem.
Drs. Leonie Aarsen is antropoloog en werkt als senior adviseur bij het CCV. Leonie werkte jarenlang als beleidsmedewerker bij de gemeente ’s-Hertogenbosch en heeft een achtergrond in het sociale domein. Als projectleider zette zij verschillende initiatieven op wijkniveau in gang, waarbij bewoners en professionals samen werkten aan een verbetering van de woon- en leefomgeving. Binnen het CCV is Leonie actief op het onderwerp veiligheid en zorg en aanspreekpunt voor de veiligheidshuizen.
Opzet
Elke deelnemer bereidt een casus voor om te bespreken tijdens de intervisie. De casussen nemen we in een aantal stappen met elkaar door.
Resultaat
Een kenmerk van een goede professional is dat hij of zij kan reflecteren op zijn werk en daaruit lering trekt om het een volgende keer nóg beter te doen. Daar is intervisie een uitstekende methode voor.
Door in een kleinschalige setting met collega’s uit de eigen lokale/regionalepraktijk of juist onbekende collega’s uit het land casuïstiek onder de loep te nemen, leer je dat er meerdere oplossingen zijn voor vergelijkbare problemen. Je houdt een brede scope en wordt creatiever in het vinden van oplossingen. Hoe leuk en waardevol is dat?
Kosten
Wil je graag een intervisie organiseren? Neem contact op met Nicole Langeveld om de mogelijkheden te bespreken en voor een prijsindicatie. Mail nicole.langeveld@hetccv.nl of bel 06 103 203 72.