Hoe breng je je afdeling OOV op orde?

Dat hebben CCV-adviseur Lilian Tieman en BMC-adviseur Jasper van Gaalen laten zien tijdens het Webinar ‘OOV op orde en integrale veiligheid’ op 27 september 2022. Zij hebben de 55 deelnemers online bijgepraat over de vernieuwde OOV-tool en het belang van integrale veiligheid. De tool heeft als doel de regierol van de gemeente bij de openbare orde en veiligheid te versterken en de integrale samenwerking te verbeteren.
Positionering
De vernieuwde tool is al door meerdere gemeenten ingezet. Piet Tanis van de fusiegemeente Voorne aan Zee heeft toegelicht welke belangrijke rol de OOV-tool bij hen heeft gespeeld. Zij hebben de tool vooral ingezet voor het positioneren van hun OOV-afdeling, die vanaf 1 januari 2023 officieel van start gaat. Hij gaf daarbij aan dat er altijd wel een reden is om de tool te gebruiken. Ook als je niet met andere gemeenten samen gaat. Hij vindt de tool bijvoorbeeld ook zeer geschikt als je meer naar de formatie van je team wilt kijken. Of juist je beleid of bepaalde werkprocessen anders wilt vormgeven.
Vergelijken met andere gemeenten
Het kan helpen om je gedachten aan te scherpen door je eigen situatie met andere gemeenten te vergelijken. Daarom geeft het CCV verder invulling aan de Benchmark Organisatiemodellen. Doel is om in januari 2023 ook de Benchmark online te hebben, zodat jullie kunnen leren van andere gemeenten. Hiervoor ontvang je binnenkort een vragenlijst. Wij waarderen het zeer als je deze invult en zo bijdraagt aan de benchmark.
Belang actueel Integraal veiligheidsplan (IVP)
Voor veel gemeenten is het tijd voor een nieuw integraal veiligheidsplan (IVP). Het IVP zet de strategische koers uit. Het beschrijft op welke veiligheidsthema’s de gemeente inspanningen gaat verrichten. Ook blik je terug en evalueer je het beleid en de keuzes die daarin gemaakt zijn. De adviseurs gingen dieper in op de onderwerpen Cybercrime en Aanpak ondermijning in het buitengebied. En wat vooral belangrijk is, is dat je in het IVP-proces je samenwerkingspartners tijdig meeneemt. Dan kom je tot een gedragen IVP. Hierdoor wordt ook sneller duidelijk wat ieders bijdrage is. Door het belang dat we hechten aan deze processtappen kom je op een gemiddelde tijdsduur van 3 tot 6 maanden voor het maken van een IVP.
Webinar terugkijken
Heb je het webinar gemist en wil je het graag terugkijken? Dan kan dat ook via Youtube. Heb je vragen over de tool of over integrale veiligheid? Stuur dan een mail naar lilian.tieman@hetccv.nl Ook zijn er op onze website voorbeelden van veiligheidsplannen te vinden.