Ga naar de inhoud

Het CCV maakt leidraad voor aanpak geldezels

Een persoon overhandigt zijn pinpas. Ter illustratie van het begrip geldezels in het CCV-dossier Cybercrime.

Geldezels, ook wel money mules of katvangers genoemd, vormen een cruciale schakel in criminele netwerken en zijn onlosmakelijk verbonden aan gedigitaliseerde criminaliteit. Het zijn personen die hun bankgegevens ter beschikking stellen aan criminelen om gestolen geld weg te laten sluizen. Dit criminele proces moet onderbroken worden. Het CCV werkt momenteel aan de leidraad Gemeentelijke aanpak geldezels én heeft de Geldezel Tool ontwikkeld.

Geldezel Tool

De Geldezel Tool geeft een beeld over hoe het er voor staat met de geldezels per gemeente. Aan de hand van het aantal jongeren (leeftijd 15-25) geeft de tool een indicatie over:  (1) het aantal jongeren dat geldezel is geweest, (2) het aantal jongeren dat is benaderd door ronselaars, (3) hoe deze jongeren zijn benaderd en (4) het aantal geldezels dat hulp weet te vinden.

Geldezel.

Leidraad Gemeentelijke aanpak geldezels

Vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime werkt het CCV momenteel aan de leidraad Gemeentelijke aanpak geldezels. In de leidraad wordt zoveel mogelijk kennis gebundeld vanuit wetenschap en praktijk. De leidraad wordt gevalideerd in drie pilot gemeenten. Het CCV begeleidt deze pilots in de opstart, uitvoering en evaluatie. De eerste resultaten worden in 2024 verwacht.

Meer informatie

Meer achtergrondinformatie over geldezels staat in de factsheet: Makkelijk snel geld verdienen bestaat niet en in het CCV-webdossier Geldezels. Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met CCV-adviseur Siènne Stoker.