Cyber-introductie voor nieuwe OOV’er

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben opnieuw de handen ineengeslagen om de digitale veiligheid binnen gemeenten te verbeteren. Als onderdeel van deze samenwerking hebben we de ‘Cyber-introductie’ gelanceerd; een online document om nieuwe ambtenaren binnen het domein van Openbare Orde en Veiligheid (OOV) een vliegende start te geven bij het aanpakken van cybercriminaliteit en digitale bedreigingen.
De Cyber-introductie benadrukt drie essentiële stappen om deze doelstelling te bereiken:
- Borging in gemeentelijk veiligheidsbeleid: Het is van cruciaal belang om cyber veiligheid als een integraal onderdeel van het gemeentelijke veiligheidsbeleid te beschouwen. Dit zorgt ervoor dat de inspanningen om cybercriminaliteit aan te pakken, geïntegreerd zijn in de bredere strategie van de gemeente.
- Maak gebruik van bestaande middelen: Gemeenten kunnen gebruikmaken van de beschikbare tools en hulpmiddelen om hun digitale veiligheid te versterken.
- Werk samen en blijf op de hoogte: Samenwerking met andere gemeenten, overheidsinstanties en experts is essentieel in de strijd tegen cybercriminaliteit. OOV’ers kunnen zich door zowel het CCV als de VNG geregeld bij laten praten over de laatste ontwikkelingen en bedreigingen in het digitale landschap.
Naast deze stappen wijst de Cyber-introductie ook naar de ‘lokale cyberwegenkaart’, die vier belangrijke aandachtsgebieden voor gemeenten identificeert om een cyberweerbare gemeente te worden:
- Eigen huis op orde: De manier waarop de gemeentelijke organisatie de ‘eigen’ informatiebeveiliging en gegevensbescherming op orde krijgt en houdt.
- Cyberincidenten en cybercrises: Het omgaan met en reageren op cyberincidenten en crises om de impact ervan te minimaliseren.
- Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit: Het begrijpen en aanpakken van cybergerelateerde misdrijven binnen de gemeentegrenzen.
- Online aangejaagde ordeverstoring: Het voorkomen van ordeverstoring die wordt veroorzaakt door digitale dreigingen.
Aan de hand van deze vier wegen biedt de Cyber-introductie handige verwijzingen naar bronnen zoals de ‘Cyber Sessions’ video’s en podcasts. Dit om ambtenaren te voorzien van waardevolle inzichten en praktische handvatten om te voorkomen dat inwoners, bedrijven en gemeenten zelf slachtoffer worden van cybercriminaliteit.
Meer informatie
De Cyber-introductie is terug te vinden in het CCV-webdossier Cybercrime.
