Inzet digitaal rechercheurs (OSINT-specialisten)
OSINT-specialisten speuren naar informatie op sociale netwerken, in fora, op het darkweb, enzovoort.
Doel
Het doel van OSINT-specialisten is het vergaren en analyseren van informatie uit openbare bronnen en online platforms. Zo leveren zij een bijdrage aan de veiligheid en het oplossen van criminaliteit.
Rol gemeente
OSINT kan de informatiepositie van de burgemeester en de politie versterken. OSINT-specialisten werken aan de hand van signalen die via de eigen organisatie, gemeente(n) of burgers worden ontvangen. Een burgemeester kan tijdens het driehoeksoverleg via de korpsleiding de hulp van OSINT-specialisten inroepen bij het monitoren van social media. Bijvoorbeeld voor het verzamelen van informatie over bepaalde personen of gebeurtenissen of om mogelijke dreigingen in kaart te brengen. Dit kan helpen bij het in beeld krijgen van criminele activiteiten en het treffen van gepaste veiligheidsmaatregelen.
Werkwijze
De OSINT-specialisten maken gebruik van verschillende technieken en tools om extra informatie te verzamelen, zoals het doorzoeken van social media, online forums, nieuwsartikelen en andere openbare bronnen. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd en eventueel gerapporteerd.
De belangrijkste activiteiten van OSINT-specialisten zijn:
- Criminaliteitsbestrijding: door het verzamelen en analyseren van informatie kunnen OSINT-specialisten bijdragen aan het opsporen en aanpakken van criminele activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld potentiële bedreigingen identificeren, verdachte activiteiten volgen en gedetailleerde informatie verstrekken aan rechercheurs en andere betrokken instanties.
- Onderzoeksondersteuning: tijdens lopende onderzoeken kunnen OSINT-specialisten relevante informatie verzamelen en analyseren om rechercheurs te helpen bij het oplossen en voorkomen van misdaden. Ze kunnen bijvoorbeeld informatie verstrekken over verdachten, hun sociale netwerken, hun online activiteiten en eventuele verbanden met andere netwerken blootleggen.
- Risicoanalyse: OSINT-specialisten kunnen meewerken aan het identificeren en analyseren van mogelijke veiligheidsrisico’s. Dit varieert van het monitoren van social media om protesten of openbare onrust te voorspellen, tot het volgen van online extremistische groeperingen en het identificeren van potentiële terroristische dreigingen.
- Informatiedeling: OSINT-specialisten kunnen ook informatie delen met andere politie-eenheden, inlichtingendiensten en internationale partners om samen te werken bij het bestrijden van criminaliteit en het waarborgen van de nationale veiligheid. Ze kunnen bijvoorbeeld waardevolle informatie verstrekken over internationale criminele activiteiten, verdachte personen of potentiële cyberdreigingen.
Partners van OSINT-specialisten Team Openbare Orde Inlichtingen
Indien nodig kunnen de OSINT-specialisten het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) inzetten. TOOI is een specialistisch team binnen de politie dat zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van informatie over mogelijke verstoringen van de openbare orde. Denk bijvoorbeeld aan relschoppers die naar een grootschalig evenement gaan met de intentie om daar geweld te gebruiken of vernielingen aan te richten.
Virtual Agent
OSINT-specialisten kunnen ook de hulp inroepen van een Virtual Agent (VA). Deze agenten hebben (in tegenstelling tot OSINT-specialisten) direct contant met personen en/of groepen. De VA mengt zich incognito tussen risicogroepen op het internet en vervult een belangrijke rol bij het signaleren en het beoordelen van het risico op een digitaal aangejaagde ordeverstoring.
Meer informatie
- Juridisch kader politie: dit juridisch kader maakt inzichtelijk welke mogelijkheden de politie online wel en niet heeft op basis van artikel 3 van de Politiewet 2012 en artikel 126j Wetboek van Strafvordering.
- Politiewerk op het web: een verkennend onderzoek naar online gegevensvergaring door de politie