Slachtofferhulp inschakelen
Doel
Slachtofferhulp Nederland biedt hulp na een onverwachte aangrijpende gebeurtenis. Dit voorkomt sociale onrust, zorgt dat slachtoffers zich gehoord voelen en helpt hen de gebeurtenis te verwerken.
Rol gemeente
Gemeenten zijn er verantwoordelijk voor dat de inwoners weten waar zij terechtkunnen als hen iets is overkomen, dat zij op verhaal kunnen komen en ondersteuning krijgen in hun proces van herstel en recht. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen gemeenten daarin ondersteunen. Zij hebben oog voor de specifieke omstandigheden en eigenheid van elke gemeente. De gemeente kan met Slachtofferhulp Nederland specifieke procesafspraken maken voor een gestroomlijnde samenwerking.
Binnen het sociaal domein hebben gemeenten een belangrijke rol in het bevorderen van preventie en vroege signalering, en in partijen verbinden. Dit is extra belangrijk voor de kwetsbare inwoners. Zij hebben een verhoogd risico op slachtofferschap, doen vaak geen aangifte en nemen veelal ook niet zelfstandig contact op met hulp- en zorgorganisaties.
Werkwijze
Bij een onverwachte aangrijpende gebeurtenis, zoals een online aangejaagde ordeverstoring, kunnen de gemeente en andere partners direct contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. De organisatie staat klaar om mee te denken en advies te geven over waar de gemeente rekening mee moet houden. Daarnaast biedt Slachtofferhulp Nederland acute opvang en nazorg voor slachtoffers en andere betrokkenen, in afstemming met de politie en de GGD.
Binnen de Openbare Orde en Veiligheid werkt Slachtofferhulp Nederland intensief samen met de gemeente, politie en GGD. Deze samenwerking speelt zich af binnen drie gemeentelijke domeinen:
- Rampenbestrijding en crisisbeheersing: Bij rampen en crises staan de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland 24/7 via piket klaar om (na)zorg te verlenen aan slachtoffers, getuigen en nabestaanden.
- Sociale veiligheid: Het is belangrijk dat de gemeente procesafspraken opneemt in een nazorgprotocol voor delicten die een grote impact hebben op het slachtoffer en het veiligheidsgevoel in de samenleving. Slachtofferhulp Nederland heeft hiervoor voorbeelden beschikbaar. Slachtofferhulp Nederland kan slachtoffers ondersteuning, informatie en advies bieden op diverse gebieden. Denk aan emotionele verwerking, schadevergoeding en preventiemaatregelen.
- Sociaal Domein: Slachtofferhulp Nederland kan gemeenten helpen om kwetsbare inwoners eerder te identificeren en bereiken, en beter te beschermen. De medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn extra alert in de benadering van deze mensen en hebben zij oog voor hun kwetsbaarheid.
Meer informatie
- Lees voor meer informatie de publicatie Samenwerking Gemeenten en Slachtofferhulp Nederland.