Ga naar de inhoud

Zelf aan de slag met de wijkaanpak

Op deze pagina leer je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met wijkaanpak.

Wil je zelf de wijkaanpak voortvarend oppakken met een ontwerpgerichte aanpak met Design Thinking? Met de uitleg in dit dossier, deze interactieve pdf en met het format voor de ontwerpbrief, kom je een heel eind. Heb je er graag professionele hulp bij, dan ben je bij het CCV aan het juiste adres.

De ervaring leert dat maatschappelijke vraagstukken soms zo complex zijn, dat ze moeilijk op te lossen zijn en zelfs onoplosbaar lijken. Dat worden ook wel wicked problems genoemd. Daar zijn veel oorzaken voor te geven zoals de veelheid aan betrokken organisaties, belangengroepen en bewoners. Ook ligt de oplossing bij deze problemen niet voor het oprapen. Want vaak hangt zo’n ongestructureerd probleem aan elkaar van verschillende problemen die het enorm ingewikkeld maken om het nog te begrijpen. Daarnaast leggen mogelijke oplossingen weer nieuwe problemen bloot, of creëren deze zelfs. Dan is het verstandig om op tijd hulp in te schakelen. 

Actiegericht met het CCV aan de slag

Om een wicked problem aan te pakken ondersteunt het CCV gemeenten in het actiegericht maken van de visie en strategie voor de aanpak. Dat doen we onder meer door de doelen SMART in kaart te brengen. Werk samen met het CCV om vastgelopen of complexe problemen in de leefbaarheid en veiligheid van wijken op te lossen.

Het CCV betrekt en begrijpt de doelgroep. Hun wensen, behoeften en gedrag zijn leidend in de gezamenlijke zoektocht naar mogelijke oplossingen voor het taaie vraagstuk. Het CCV beweegt flexibel mee met de vraag. Laat het CCV je dan ook bijvoorbeeld adviseren over losse werkvormen of enkele sprints begeleiden als project- of procesbegeleider. Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Vraag naar de mogelijkheden en mail of bel met Danisa Latuhihin: danisa.latuhihin@hetccv.nl, 06 25 12 96 40.

Kring van experts

Waar nodig in het proces betrekt het CCV haar kring van experts om het probleem op te lossen. Dit zijn professionals met inhoudelijke en streetwise kennis en expertise op het gebied van ondermijning, veiligheid, leefbaarheid, enzovoort. Zij bieden maatwerk, want tenslotte is niet elke wijk hetzelfde. Ook kunnen hun ‘vreemde ogen’ dwingen. Oftewel: een neutrale expert van buiten de organisatie kan onafhankelijke objectieve kennis en ervaring toevoegen.

Wil je aan de slag? Kom dan in actie en mail of bel ons om te kijken waar het CCV bij kan helpen. Neem contact op met Danisa Latuhihin: danisa.latuhihin@hetccv.nl, 06 25 12 96 40.