Product toegevoegd aan winkelmand
 

Collectieve Horeca Ontzegging

Collectieve Horeca Ontzegging

Een gezellig en veilig avondje uit is niet vanzelfsprekend. Want in het uitgaansleven doen zich ook incidenten voor. Sommige horecabezoekers veroorzaken steeds weer overlast of plegen delicten. Met de Collectieve Horecaontzegging kunnen horecaondernemers dit soort bezoekers uit hun zaak weren. In de nieuwe podcast van het CCV vertellen verschillende betrokkenen hoe dat in zijn werk gaat.

Bij een collectieve horecaontzegging (CHO) slaan de horeca in een uitgaansgebied de handen ineen: alle deelnemende horeca kunnen dan overlastgevers voor langere tijd de toegang ontzeggen. Wanneer diegene toch de horeca binnengaat, is er sprake van huisvredebreuk.

“Er moet een serieus incident plaats hebben gevonden, om de Collectieve Horecaontzegging te mogen uitgeven. Want je beperkt mensen behoorlijk in hun vrijheid,” zegt Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland in de podcast. Nikos Giannios, coördinator politie horecabasisteam, gemeente Zwolle geeft een beschrijving van zo’n incident. 

Incidenten voorkomen

Voor de uitvoering van de CHO helpt het als je snel en gemakkelijk kunt samenwerken met de politie, andere horecaondernemers, de gemeente en eventueel het OM. Gemeenten kunnen daarin faciliteren. Gemeente Almere doet dat. Ibrahim Sezer, veiligheidsmanager licht het hoe en wat daarvan toe. “De CHO helpt zeker om incidenten te voorkomen,” zegt ook Roderik Dekker, eigenaar van 2 nachtclubs in Haarlem.

“Mensen praten erover, kennen iemand die een CHO heeft, en realiseren zich dat ze in de gaten worden gehouden. Dan denken ze toch wat meer na over hun gedrag. En als dat een gedragscorrectie teweegbrengt, hebben we ons doel bereikt.”

Luister alvast naar de trailer van de nieuwe CCV-podcast ‘Pak uitgaansoverlast aan met de Collectieve Horecaontzegging’:Over de podcast

Deze podcastaflevering is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en gemaakt door Audiodroom. In de podcast komen aan het woord: Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland,  Roderik Dekker, horeca ondernemer in Haarlem Ibrahim Sezer, veiligheidsmanager gemeente Almere Politie – Nikos Giannios, coördinator politie horecabasisteam, gemeente Zwolle

Luister naar de podcast

De podcast is nu te beluisteren via de volgende podcast-apps: