Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Zorgeloos op vakantie?

De zomer is aangebroken. Voor ons gezin is dit een periode die in het teken staat van vakantie, zon en ontspanning. Even alle dagelijkse hectiek van werk, school en andere verplichtingen achter ons laten. Eind van deze zomer doen we een uithoek van de Europese Unie aan: Tsjechië.

We verblijven, mijn vrouw heeft me nog steeds niet kunnen overtuigen van het genot dat kamperen geeft, op een vakantiepark. En los van dat ik enorm naar de vakantie uitkijk, weet ik nu al dat ik het niet zal kunnen laten met een schuin oog naar de veiligheid op het park te kijken. Natuurlijk is het goed geregeld, maar nu we als CCV de handreiking voor Veilige Vakantieparken hebben opgeleverd, kijk ik toch met een andere blik. Want, ook in Nederland, gebeurt er op vakantieparken af en toe meer dan je voor mogelijk houdt. 

Oplossen

Er zijn genoeg voorbeelden van misstanden in vakantiehuisjes. Denk aan hennepplantages. Of heimelijke huisvesting van illegale vluchtelingen op vakantieparken. In eigen land konden we de misstanden op camping Fort Oranje op de voet volgen in een televisieprogramma. Eind juni nam de gemeente het beheer van de camping over. Met haar partners werkt de gemeente nu intensief samen om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van haar inwoners te waarborgen. En daar gaat het om: samenwerken. Ieder vanuit zijn eigen rol en taak, een bijdrage leveren om problemen op te lossen. 

Win-win-win

Samenwerken doen we bij het CCV het liefste nog vóórdat de problemen de pan uit rijzen. Daar waar we problemen (voor)zien, brengen we de juiste partners bij elkaar en kijken we wat er speelt. Dat doen we in winkelgebieden en dus ook in recreatiegebieden, in het buitengebied (platteland) en zelfs op het strand.

Plekken waar op het eerste oog niets aan de hand lijkt, totdat je er een vergrootglas oplegt. In de analyse komen we namelijk altijd wel zaken tegen die aandacht verdienen. Zoals een lichte stijging van inbraken of diefstallen. Geen schokkende stijgingen, wel iets om op te anticiperen voordat het verergert en je harder moet werken om er grip op te krijgen.

Dankzij de samenwerking kun je ook samen maatregelen nemen die bij je rol en taak passen. Doet zich vervolgens een groot incident voor, dan ben je al bekend met elkaar en schakel je gemakkelijker door naar een hogere versnelling. Een zogenoemde win-win-win situatie.  

Foto van een hangmat boven een tropische zee

Oogje in het zeil 

Als argeloze bezoeker van een Tsjechisch vakantiepark ga ik natuurlijk geen grote misstanden ontdekken. Het is hoogseizoen en als het goed is zit het park vol met toeristen die op vakantie zijn. En toch, ik denk niet dat ik het kan nalaten om in mijn beste Tsjechisch te vragen hoe ze hun park daar veilig en vitaal houden. 

In ieder geval ga ik met een gerust hart op vakantie, want onze buren hier in Nederland houden zoals elk jaar een oogje in het zeil. Ze halen de post van de deurmat, geven de planten water, en doen de gordijnen regelmatig open en dicht. Tijdschakelaars en een goed PKVW-beveiligd huis doen de rest. Zo hopen we ook dit jaar inbrekers te slim af te zijn. We maken de kans op inbraak in ieder geval zo klein mogelijk. En gebeurt het toch, dan hebben we er alles aan gedaan om het te voorkomen. Wellicht een mooie tip om mee af te sluiten: Heeft u nog geen afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden tijdens elkaars vakanties? Stel het voor, en gebruik voor de vakantie dan deze burenkaart.

Ondertussen doe ik de Tsjechische ramen en deuren van m'n vakantiehuisje goed dicht als ik met mijn familie op pad ga. Mijn mobiele telefoon heb ik boefproof gemaakt. Mijn kinderen volgden zowaar mijn voorbeeld… Noem het beroepsdeformatie, maar ook op het strand, het terras en het leuke marktje let ik dus op mijn spullen. Ik raad u aan hetzelfde te doen, want zo maken we Nederland, en onze vakantiebestemmingen in dit geval, samen veiliger.

Ik wens u een veilige een vooral hele fijne vakantie! 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid