Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

'Zo bijzonder dat zoiets simpels als buurtbemiddeling werkt'

Door Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast

Voordat ik bij het CCV kwam werken, hoorde ik mijn toenmalige collega’s bij Polyground regelmatig praten met mensen van buurtbemiddeling. Ik dacht vaak: ‘Wat zitten ze lang aan de lijn.’ Als ik eerlijk ben, vond ik het een beetje een geitenwollensokken-gedoe. Totdat ik echt met buurtbemiddeling kennismaakte. Buurtbemiddeling is kort gezegd een methode om burenruzies op te lossen. De werkwijze bestaat deze maand 25 jaar.

Wat me in al die jaren steeds weer opvalt, is dat het met iedereen in dit veld zo fijn samenwerken is. Dat durf ik wel uniek te noemen. Met alle coördinatoren buurtbemiddeling en de vrijwillige bemiddelaars zijn we steeds bezig hoe we de kwaliteit van buurtbemiddeling nog verder kunnen verbeteren of aan te laten sluiten bij de nieuwste ontwikkelingen. Het voelt heel bijzonder dat zoveel mensen zich inzetten om buurtbemiddeling steeds beter te maken. Met elkaar willen we dat iedereen in Nederland ergens terecht kan, waar hij zonder schroom kan vragen: ‘kun je me helpen, want ik heb ruzie met mijn buren?’ En dat we ‘ja’ kunnen antwoorden en weten dat in 70% van de gevallen de buren weer on speaking terms komen. Gewoon door samen te praten en samen op te lossen. Hoe mooi is dat?

Benchmark buurtbemiddeling: ongekend in zijn soort

Uniek is ook de benchmark. Daarmee monitoren we wat er gebeurt. Hoeveel meldingen waren er afgelopen jaar, waarover werd er gemeld, wat voor soort zaken spelen er, zijn er nog buurtbemiddelingsorganisaties bijgekomen enzovoort. Om een voorbeeld te geven: toen ik in 2008 begon, boden 77 gemeenten buurtbemiddeling aan hun inwoners aan; nu zijn dat 300 gemeenten. In die tijd zagen we ook dat buurtbemiddeling de politie ontlastte, omdat zij ruziënde buren nu konden doorverwijzen naar buurtbemiddeling. Met de benchmark volgen we de ontwikkeling van buurtbemiddeling nauwgezet. In het sociaal domein is deze benchmark ongekend in zijn soort.

Een werkproces voor heel Nederland

Wat ook uniek is, is de kwaliteit die we met elkaar neerzetten. Sinds 2010 certificeert het CCV de trainingsbureaus die bemiddelaars trainen. Zo weten we dat de kwaliteit van de buurtbemiddelaars overal op een gelijk en goed niveau zit. Een jaar later voerden we op verzoek van het veld een kwaliteitstoets in voor de organisaties buurtbemiddeling. Met die CCV-erkenning weet een aanbieder van buurtbemiddeling waar hij de kwaliteit van zijn dienst verder kan opschroeven en staat hij sterker richting zijn subsidieverstrekker(s). Dat er overal in Nederland gebruik wordt gemaakt van hetzelfde werkproces, is toch ook wel heel bijzonder.

Ultieme wens

Allemaal, de coördinatoren, vrijwilligers, partners in het veld, wij als CCV: we willen allemaal 1 ding en dat is buurtbemiddeling nóg beter én overal beschikbaar maken. Met een 85% dekking zijn we er bijna. Maar nog steeds krijg ik elke maand een paar telefoontjes van inwoners die nergens terecht kunnen. Dat is heel pijnlijk, want thuis is de plek waar je je veilig moet voelen en niet aan je buren moet denken. Overlast van en ruzie met je buren kost zoveel stress, dat is gewoon niet gezond. Als je dan weet dat zoiets simpels als buurtbemiddeling werkt, waarin je samen met je buren en bemiddelaars naar oplossingen zoekt, dan is mijn ultieme wens ooit nog een 100% dekking mee te maken!

Hoe buurtbemiddeling werkt, lees je in ons dossier Buurtbemiddeling.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid