Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Vijftien jaar verbonden in veiligheid

Wat deed jij in 2004? Ik hield me als wethouder in Hilversum onder andere bezig met de leefbaarheid in de buurt. Mijn kinderen waren peuters, ik belde met een Nokia en we winkelden bij V&D. 2004 was ook het jaar dat het CCV werd opgericht. Het moest bestaande initiatieven op het gebied van veiligheid bij elkaar brengen. In de 15 jaar die volgden hebben we niet stil gezeten. Inmiddels voeren we jaarlijks met meer dan 70 collega’s zo’n 280 projecten uit die de veiligheid in Nederland naar een hoger plan tillen en Nederland leefbaarder maken. En dat is een feestje waard!

Meebewegen en veranderen

Eigenlijk vieren we elke week een klein feestje, want er is bijna wekelijks wel een winkelgebied in Nederland dat een KVO-ster (Keurmerk Veilig Ondernemen) ontvangt. Deze ster laat zien dat ondernemers, gemeente, brandweer en politie met elkaar samenwerken aan veiligheid. Dat vind ik mooi. Bij de start van het CCV beheerden we het certificeringsschema voor KVO, vanaf 2013 begeleiden we lokale projecten naar een KVO. En intussen hebben we ook een KVO voor het Buitengebied. Want we bewegen met de tijd en veranderingen in de samenleving mee. Leek in 2004 criminaliteit vooral een probleem van de grote steden, nu kunnen we dat niet meer zeggen. Boeren worden slachtoffer van drugscriminaliteit, online worden jongeren en ondernemers slachtoffer van cybercriminaliteit, op vakantieparken vinden illegale praktijken plaats.

Veiligheid loopt als rode draad door mijn leven. Als burgemeester, wethouder en politieagent had het mijn professionele aandacht, om het zo maar te zeggen. Maar ook voor mij als vader van 2  kinderen, zoon van ouders op leeftijd, is veiligheid een groot goed. Ik ben opgelucht dat mijn kinderen, inmiddels jongvolwassenen die nog nét thuis wonen, veilig thuiskomen na een avondje uit. Ik ben dankbaar dat mijn moeder van in de 70 zelfstandig haar boodschappen kan doen. Ik gun iedereen dit veilige gevoel. Iedereen heeft altijd en overal recht op veiligheid. In de openbare ruimte, op het werk en zeker ook thuis. Veiligheid voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Samen

Sinds onze oprichting in 2004 is er het nodige gebeurd. Sinds 2014 mag ik me als directeur bezighouden met de ontwikkeling van het CCV. Er was toen al veel werk verzet en intussen hebben we nog meer bereikt. En met ‘wij’ bedoel ik ook: jij en ik. Samen. Ik ben er trots op dat we elkaar steeds beter weten te vinden, dat het ons steeds beter lukt om samen te werken aan een veilig en leefbaar Nederland. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Altijd vanuit de gedeelde overtuiging dat we samen sterker staan. Dat vieren we als CCV. Maar dat kan natuurlijk niet zonder jou! Kom daarom op 27 juni naar ons jubileumcongres. We trakteren je op een feestelijke middag met een inkijkje in onze expertise en passie voor veiligheid. Voor de toekomst wens ik ons allen veel samenwerkingen toe. Er mag dan veel veranderd zijn in de 15 jaar die achter ons liggen, in de komende 15 jaar zullen ongetwijfeld nog vele veranderingen plaatsvinden.

Wat veiligheid betreft, is er maar een weg: veiligheid maken we samen!

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid