Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Van nietsvermoedend naar ietsvermoedend

Door Mila Cassée, CCV-adviseur nalevingsexpertise en fraude

Het zal je maar gebeuren. Nietsvermoedend belt je moeder je ’s avonds op en zegt: “Huh, doet je telefoon het nu wel? Kun je me dat geld dan nog even terugstorten?” Even trek je een verwarde blik. Waar heeft ze het over? Maar al gauw valt het kwartje.

Hulpvraagfraude, ook wel WhatsAppfraude of vriend-in-noodfraude, komt sinds coronatijd veel vaker voor. Een oplichter doet zich als jou voor, legt contact met iemand in je familie- of vriendenkring en geeft aan dringend geld nodig te hebben. Ze zijn gehaaid en slim, zo blijkt uit het app-gesprek van de oplichter die zich voordeed als mijn collega:

  • “Ha mam, ik heb mijn telefoon weer eens in de wc laten vallen dus hij is kapot. Heb nu een nieuw nummer.”
  • “Typisch iets voor jou weer. Hoe is het met je?”
  • “Goed. Ik moet een paar facturen betalen. Maar doordat mijn oude telefoon nu stuk is, kan ik geen geld overboeken. Kun jij even €2.500 via dit Tikkie overmaken? Ik stort het vanmiddag terug.”

Fraude: misbruik van nietsvermoedende mensen

Logisch dat haar moeder nietsvermoedend was. Die eerste zin is namelijk typisch mijn collega. In een fractie van een seconde had haar moeder het geld al overgemaakt. Daarop volgden direct berichtjes van de oplichter dat er iets fout was gegaan met de overboeking. Nog zonder argwaan, maakte de moeder nog drie keer €2.500 over.

De schaamte na die dag was groot. Maar ook het geldverlies. De laatste €2.500 kon ze gelukkig nog stoppen, door direct contact op te nemen met haar bank. Gelukkig. Maar het was een schrale troost bij deze snelle 'hulpverlening'.

Samen kunnen we onze familieleden voor dit leed behoeden. Hoe?
Deel onderstaande afbeelding in jouw gezinsapp.
En maak ze van nietsvermoedend, ietsvermoedend.

Niet gebeld = geen geld. Voorkom hulpvraagfraude.

Maak familie en vrienden ietsvermoedend en deel de afbeelding in je gezinsapp!
(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid