Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Te koop: nieuwe racefiets voor 60 euro

Niet zo lang geleden is er bij mijn ouders ingebroken. De schrik was groot, de schade viel gelukkig mee. De dieven waren uit op geld. Waardevolle spullen hebben ze niet meegenomen. In die zin hebben mijn ouders geluk gehad. Veel andere mensen hebben dat geluk niet. Zij raken hun kostbare en vaak ook dierbare spullen kwijt. Meestal verkopen de dieven de gestolen waar door. En als je niet oplet, aan mensen zoals jij en ik. Ongemerkt ben je dan slachtoffer of dader van heling. 

Dader of slachtoffer

Heling is het krijgen of kopen, in bezit hebben, of overdragen van een product dat gestolen is. Als je als koper had kunnen vermoeden dat een product gestolen is, en je koopt het toch, ben je ook strafbaar. Nou weet ik over het algemeen wel waar ik mijn spullen koop. Ik ken de winkeliers of bedrijven waar ik zaken mee doe.

Online ligt dat minder makkelijk. Daar is lang niet altijd duidelijk met wie je te maken hebt en of iemand betrouwbaar is. Voor een deel komt het ook daar aan op gezond verstand. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Een nieuwe iPhone bijvoorbeeld is niet te koop voor €150. 

'Zonder heler geen steler' 

Zonder heling, zijn er minder inbraken, diefstallen, straatroven en overvallen. Daarom pakken steeds meer gemeenten heling actief aan. Veel gemeenten werken daarvoor met het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Daarin kunnen opkopers van tweedehands spullen hun producten registeren.

App 'Stop Heling'

Niet alleen gemeenten hebben hier een rol in, iedereen kan een steentje bijdragen. Met de ‘Stop heling’-app kun je je waardevolle spullen registreren, waardoor ze bij diefstal sneller teruggevonden kunnen worden. Met de app kun je ook checken of die felbegeerde en zeer aantrekkelijk geprijsde racefiets als gestolen staat geregistreerd.

Hoe meer mensen deze app gebruiken, hoe meer de politie wordt geholpen bij de opsporing van gestolen spullen en daders. Met de informatie uit de app kan de politie een gestolen goed in beslag nemen en de dader aanhouden. De aangehouden dader weet dat hij voortaan een groot risico loopt om opgepakt te worden. Als de pakkans groot is, loont het niet meer om te stelen. Denk je eens in: een leven zonder diefstal. Dat zou toch geweldig zijn. Gebruiken dus, die app. Je vindt hem in de Google Play Store en de App Store.

Week van de Veiligheid en heling

In de Week van de Veiligheid wordt een nieuwe versie van de ‘Stop Heling’-app uitgebracht. In deze week - van 7 tot en met 13 oktober - organiseren zowel ondernemers als gemeenten en de politie activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus van de Week van de Veiligheid op het voorkomen van heling. 

Meer informatie

Download de Stop heling app

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid