Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Serious game voor een serieus probleem

Chanteren, bedriegen en bedreigen. Dingen die we niet zo snel doen. In het echte leven. Maar op het internet lijken vooral jongeren zich heel anders te gedragen. Ze sturen ongevraagd foto’s van klasgenoten in pikante poses door en gebruiken een wachtwoord van een ander om op diens account in te loggen. Jongeren doen daar helemaal niet zo moeilijk over. Uit onderzoek blijkt dat ze online overtredingen namelijk minder ernstig vinden dan fysieke misstappen zoals een diefstal uit een winkel. Jongeren zien het probleem niet. En dat vind ik een heel verontrustend idee.

Escapekoffer

Daarom ben ik ook zo blij dat het CCV de serious game Cyber24 samen met partners heeft ontwikkeld. Met Cyber24 worden jongeren spelenderwijs geconfronteerd met de gevolgen van hun digitale gedrag. Het is een combinatie van spelen en leren waardoor jongeren gemotiveerd zijn om mee te doen. En wat ze in een spel leren, blijft beter hangen.

Het spel heeft iets weg van de bekende escaperooms. Zelf ben ik twee keer in een escaperoom geweest. Een keer daarvan was met een CCV-uitje. Leuk om te doen, maar ook wel frustrerend als je er niet uit komt. Het voordeel van Cyber24 is dat het overal gespeeld kan worden want de serious game bestaat uit een escapekoffer waarin verschillende spellen zitten. Ideaal dus om in de klas te spelen, maar ook bijvoorbeeld in een buurthuis.

Dichtbij de belevingswereld

Per spel komt een vorm van cybercrime aan bod, zoals bijvoorbeeld ID-fraude, oplichting en digitaal pesten. Jongeren werken in kleine groepjes aan verschillende opdrachten om te voorkomen dat de hoofdrolspelers slachtoffers óf daders worden. Het gaat om fictieve situaties die op de werkelijkheid zijn gebaseerd, dicht bij de belevingswereld van jongeren. Zoals bijvoorbeeld Samantha die selfies maakt voor een fotoshoot, wat achteraf oplichting blijkt te zijn. Of Xavier die lang gespaard heeft om aankopen te doen op Marktplaats en dan te maken krijgt met online fraude. Gewone jongeren - het zou mijn dochter of zoon kunnen zijn - die we moeten helpen om in te zien wat cybercrime is en met ze doet.

Nagesprek

Met Cyber24 maken we jongeren meer bewust van de gevolgen van wat ze uitspoken op het internet. Een belangrijk onderdeel daarbij is het nagesprek. Welke keuzes hebben ze gemaakt en wat hebben ze daarvan geleerd? En vooral: hoe gaan ze het nu voortaan anders doen? Hopelijk kunnen we dan over een paar jaar vaststellen dat pikante foto’s van anderen doorsturen net zo erg wordt gevonden als winkeldiefstal…

Meer weten over Cyber24?

Wil je ook de bewustwording vergroten van jongeren in jouw gemeente? Gebruik dan Cyber24, een eigentijdse en interactieve experience voor jongeren om digitale criminaliteit tegen te gaan. Lees meer over Cyber24, de kosten en hou je de escapekoffer aanvraagt


Lees ook mijn vorige blog: Kan het ook zónder jeukwoorden?

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid