Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Reizigers met kwade bedoelingen

Door: Joeri Vig, adviseur Mobiele bendes

Het is meivakantie. Net als veel anderen zou ik op vakantie gaan. Met het gezin naar Bali, op bezoek bij mijn schoonzusje en schoonouders die daar wonen. We hadden alles goed voorbereid: we zochten de juiste periode uit om naar Bali te reizen en legden de vervoersmiddelen vast om er te komen. We haalden inentingen en boekten verschillende verblijflocaties. We bekeken welke mooie en indrukwekkende locaties we konden bezoeken. Met een koffer vol souvenirs en waardevolle herinneringen zouden we terugkomen in Nederland en deze delen met de mensen thuis. Helaas kunnen we deze goedgeorganiseerde reis door de coronacrisis niet maken en zitten we deze meivakantie noodgedwongen thuis.

Niet alleen vakantiegangers zitten thuis. Dit geldt ook voor reizigers met minder goede bedoelingen: mobiele bendes.


Foto: Mobiele bendes plannen hun routes nauwkeurig.

Deze groepen reizen puur en alleen om misdaden te plegen. Daarna trekken ze weer verder of reizen terug naar hun plaats van origine. Ook zij plannen hun routes en bezichtigingen vaak nauwkeurig en gaan goed georganiseerd op pad. Maar dan niet om iets moois te zien of souvenirs te kopen, maar om waardevolle goederen van burgers en ondernemers te stelen of hen geld afhandig te maken. Al reizend plegen ze delicten als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.

"Ook mobiele bendes hebben 'inkomsten' nodig."

De impact op ondernemers en burgers die slachtoffer worden van deze bendes, is bijzonder groot. Detailhandel Nederland geeft aan dat winkeliers jaarlijks honderden miljoenen euro’s schade oplopen. Bovendien voelen slachtoffers die in hun eigen omgeving worden bestolen en opgelicht zich thuis vaak niet meer veilig.

Taskforce mobiele bendes

Hoewel het erop lijkt dat mobiele bendes zich de afgelopen tijd gedeisd hebben gehouden, zal dit niet blijvend zijn. Ook zij hebben ‘inkomsten’ nodig. Het is belangrijk dat we ons daar goed tegen weren. Omdat de impact op burgers en ondernemers groot is en mobiele bendes zorgen voor een groot aantal slachtoffers, staat de aanpak van deze bendes hoog op de prioriteitenlijst van de overheid en het bedrijfsleven.

In Nederland hebben we daarom de Taskforce Mobiel Banditisme in het leven geroepen. Deze taskforce brengt alle partners samen die betrokken zijn bij de bestrijding van mobiele bendes. Het bedrijfsleven, gemeenten, politie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Marechaussee, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het CCV nemen deel. Doel van de taskforce is om Nederland onaantrekkelijke te maken voor mobiele bendes. Daarvoor heeft de taskforce een concreet actieprogramma opgesteld.


Resultaten tot nu toe

Het actieprogramma heeft al tot mooie, concrete resultaten geleid. Zo is er inmiddels het waarschuwingsregister GIO (Gemeenschappelijke Informatie Organisatie). Hierin verzamelen en delen winkeliers informatie over mobiele bendes. De politie en OM gebruiken de informatie vervolgens voor opsporing en vervolging. Ook organiseert de politie periodiek internationale TRIVIUM-acties waarbij mobiele bendes gezamenlijk worden onderschept. En de nieuwe strafvorderingsrichtlijn van het OM ondersteunt officieren van justitie bij het bepalen van hogere strafeisen gepleegd door deze internationaal opererende bendes.

Daarnaast hebben de politie en de gemeente Den Haag een methode ontwikkeld tegen katvangers, waardoor het hen moeilijker wordt gemaakt om bij de gemeente een BSN-nummer aan te vragen voor een Nederlands rijbewijs.

Mobiele bendes samen bestrijden

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de Taskforce Mobiel Banditisme en weten wat jij kunt doen om mobiele bendes tegen te gaan? De taskforce verstuurt vier keer per jaar een informatiebrief met de laatste stand van zaken en tips en tricks om reizigers met kwade bedoelingen te weren. Heb je interesse in deze nieuwsbrief? Stuur mij een mail. Alleen samen kunnen we mobiele bendes aan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid