Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Op de drempel van de kroeg

Uitgaansgeweld. Als jonge jongen incasseerde ik zelf een keer een flinke tik, en later binnen mijn werk heb ik ook wel het nodige meegemaakt. Toch ga ik nog steeds met veel plezier uit. Bij uitgaansgeweld denken de meeste mensen vooral aan geweld, maar vernieling van straatmeubilair is helaas ook een 'opbrengst' van uitgaan. De zogenoemde slooproutes, waarbij standaard wel een paar bushokjes, planten- of prullenbakken het moeten ontgelden en de gemeenschap veel geld kosten. De enige manier om tegen beide doeltreffend op te treden is om met alle belanghebbenden samen te werken.  

Pijnlijk

Samenwerken. Deze open deur is eigenlijk te pijnlijk groot, maar het kan nog zoveel beter. De uitdaging ligt erin om het voor elkaar en met elkaar goed te regelen. Op de drempel van de kroeg, zeg ik altijd. Het kan niet zo zijn dat je als partners de strikte lijn hanteert van deze drempel. Zo van: alles binnen is voor de kroegbaas, alles buiten is voor de politie. Succes. Want als je als kroegbaas iemand je zaak uitgooit omdat die zich vervelend gedraagt, heeft dat gevolgen voor wat er later op straat gebeurt en waar de politie mee te maken krijgt. Of bewoners. Als een dronken kerel in jouw zaak rotzooi trapt, dan is het bovendien maar wat fijn als de politie je ruggensteun biedt. Het punt is: samenwerken lijkt eenvoudiger dan het werkelijk is.

Kunst

Als we één ding intussen weten bij het CCV is dat samenwerken in de praktijk zelden van een leien dakje gaat. Hoe krijg je zoveel partijen met uiteenlopende belangen op één lijn? Het is een kunst op zich. De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan is een hulpmiddel dat helpt om een goede samenwerking op te zetten. Om deze kennis wat praktischer aan te bieden is het digitaal stappenplan pas geleden vertaald naar een interactieve online training voor professionals bij gemeenten en commerciële procesbegeleiders. Het testpanel vond het bruikbaar voor iedereen die deelneemt in een projectgroep KVU. Naast gemeente, politie en horeca kunnen dat bijvoorbeeld ook de brandweer of bewoners zijn. Dat is goed nieuws want dat betekent dat de e-learning goed te volgen is.

Aan bod komen wie wat doet, wat het belang is van commitment en wat de succesfactoren voor samenwerken zijn. Hoe betrek je bijvoorbeeld horeca-eigenaren die niet mee willen doen? Moest ik wel even over nadenken toen ik de vragen aan het beantwoorden was. De veiligheidsanalyse, keuze van maatregelen, uitvoering en evaluatie komen natuurlijk ook aan bod. De e-learning mag dan laagdrempelig zijn, eenvoudig is hij allerminst. Ik had lang niet alle vragen goed. De eindtoets haalde ik wel. Gelukkig zou ik bijna zeggen. Heeft u ‘m ook al gehaald? Doe het nu, want ik hoorde dat u dan kans maakt op een kijkje achter de schermen bij het horecateam van de Politie Utrecht. En dat is naast leuk, ook erg leerzaam. Je ervaart hier aan den lijve wat er bij uitgaan komt kijken en hoe je veiligheid samen maakt. Doen dus die eindtoets!

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid