Ondernemers als producent van veiligheid
Collectief winkelverbod
De winkelier schreeuwde: "houd de dief!" en rende achter de man aan. Het zorgde voor de nodige commotie. Maar hij hield de verdachte aan. Ook de overvaller op een juwelier een aantal jaren terug in onze gemeente kon worden achterhaald dankzij de inspanningen en oplettendheid van omstanders. Het zijn beelden die de laatste dagen bij me opkomen nu mijn dochter (nét 16) haar eerste baantje achter de kassa krijgt.
Veiligheid belangrijk voor ondernemers
Gelukkig weet ik dat ondernemers hun veiligheid, die van hun medewerkers en klanten belangrijk vinden en daar hard aan werken. Daar waar specifieke kennis ontbreekt, bieden we als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid de helpende hand. Zo hebben we onlangs op veler verzoek het collectief winkelverbod afgestoft.
Actief
Winkeliers vroegen ons om eerherstel voor het collectief winkelverbod. Het bestond al, maar werd sinds de opheffing van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel niet meer ondersteund. Daar hebben we nieuw leven ingeblazen. Want hiermee kunnen winkeliers zelf actief iets doen om notoire overlastplegers en winkeldieven voortaan buiten de deur te houden.
Bij diefstal of extreme overlast in de winkel kan een winkelier een winkelverbod opleggen. Bij een collectief winkelverbod betekent dit dat de overlastgever of winkeldief (m/v) voor maximaal 2 jaar niet welkom is in de aangesloten winkels. Overtreedt hij dit verbod, dan pleegt hij huisvredebreuk. Hier staat een straf van maximaal 6 maanden cel op of een fikse boete.
Ervaringen uit het verleden leren dat het collectief winkelverbod een preventieve werking heeft. Winkeldieven en overlastgevers bedenken zich vaak als ze de sticker van het collectief verbod op het raam zien prijken van de winkels. Het risico op consequenties wordt hen simpelweg te groot.
Producent van veiligheid
Het collectief winkelverbod is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe winkeliers producent van veiligheid kunnen zijn. Ze consumeren niet alleen veiligheid door de acties van politie en gemeente af te wachten. Ze kiezen er zelf voor om een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid voor henzelf, hun medewerkers en hun klanten.
Dat doen ze natuurlijk niet alleen, maar vanuit de winkeliersvereniging samen en in overleg met de politie en de gemeente. Zo hoort het wat mij betreft. Met elkaar. Want veiligheid maken we samen. En dat betekent niet dat u en ik niets hoeven te doen. Ik wil maar zeggen: we zijn allemáál producenten van veiligheid.
Zoals de winkeliers én omstanders die actief hebben bijgedragen aan het aanhouden door de politie van de overvaller op de juwelier in mijn gemeente ook aantoonden. Precies dit, het samen ervoor gaan staan, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Het maakt dat ik met een gerust hart mijn 16-jarige dochter achter de kassa laat plaatsnemen.