Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Nederland gaat weer open. Sluit ramen en deuren!

Door Susanne Schat, projectleider woninginbraken/Politiekeurmerk Veilig Wonen

In de app-groep van onze straat las ik dat er bij mijn buren was ingebroken. Net als zoveel anderen hadden ze gehoor gegeven aan de oproep van de overheid om vanwege corona veel te ventileren. Aan de achterkant van het huis hadden ze het slaapkamerraam op de kierstand gezet en waren op pad gegaan. Bij thuiskomst was het raam geforceerd, waren kasten overhoop gehaald en dierbare sieraden meegenomen. Weg was ook de armband die van mijn buurvrouws moeder was geweest. De buurt was verbijsterd, niemand had iets gezien of gehoord.

Professionele zendingsdrang

Net als de andere mensen in de straat schrik ik van zo’n bericht. Tegelijkertijd krijg ik professionele zendingsdrang. "Doe ramen dicht, draai deuren op slot", wil ik mijn buren toeroepen. "Laat een PKVW erkende slotenmaker de schade herstellen, hang-en-sluitwerk aanbrengen en gebruik die buitenlampen nou eens! Want daarmee neemt de kans op een geslaagde inbraak met 80% af."

Burglar,Stealing,Items,From,Bedroom,During,Hose,Break,In
Foto: Als de aandacht verslapt, slaan inbrekers hun slag

Voorspelling: aantal woninginbraken gaat verdubbelen

Het afgelopen jaar is het aantal woninginbraken enorm afgenomen. Door de coronamaatregelen waren mensen veel thuis. Maar nu iedereen weer op pad gaat, neemt de kans op een inbraak toe. De Interpolis InbraakBarometer voorspelde eind april al een verdubbeling van het aantal inbraken: van 300 inbraken per week naar 600 inbraken per week. Mensen moeten alert blijven, want als de aandacht verslapt, slaan inbrekers hun slag.

Hoe inbraakveilig is jouw woning?

Hoe goed je huis bestand is tegen een inbraak, weet je snel en gemakkelijk met de Veilig Wonen Scan. In 10 vragen krijg je als bewoner een indicatie hoe veilig je woning is en ontvang je tips hoe je dat kunt verbeteren. De vragen uit de scan, hebben we samen met PKVW erkende slotenmakers opgesteld.

Aan het einde van de 10 vragen kun je jouw rapport downloaden. Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om direct een afspraak te maken met een erkende slotenmaker uit de buurt. Op die manier ben je als bewoner verzekerd van vakwerk en val je niet in handen van een malafide slotenmaker. Want die zijn er veel en maken vele slachtoffers. Daar word ik boos van, maar dat is een ander verhaal.

Nu is het zaak dat bewoners zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen, weten wat ze kunnen doen om een inbraak te voorkomen en daarnaar handelen. Bewoners, dat zijn we allemaal. Doe daarom de Veilig Wonen Scan en geef inbrekers geen kans. Ik strijd voor een 100% inbraakvrij Nederland. Doe je mee?

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid