Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

LVB: het andere verhaal

Door Nicole Langeveld, adviseur jeugd

7 jaar lang was ik begeleider bij de ‘Gele Knalpot’. Dit is een soos voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedere woensdagavond was het feest en dat is het nog steeds. De deelnemers komen er graag. De hoogtepunten zijn de jaarlijkse vakantie met Hemelvaart, het optreden tijdens de zelfgemaakte musical ‘Shrek’ en de halsbrekende toeren tijdens de circusvoorstelling.  

Stress is bij een LVB heel vaak de boeman

Verhalenverteller

Nu ik in mijn werk te maken heb met het onderwerp ‘mensen met een licht verstandelijke beperking’ denk ik regelmatig terug aan de Gele Knalpot. In het bijzonder aan Ted. Hij was de verteller in de musical ‘Shrek’ en spreekstalmeester tijdens het circus. Ted was een goede verhalenverteller. Zo goed, dat een paar nieuwe vrijwilligers geloofden dat hij vrachtwagenchauffeur was. Helaas voor Ted zat hij niet zelf achter het stuur, maar mocht hij vaak mee als bijrijder.

LVB = een beperkt probleemoplossend vermogen

Maar Ted blijkt hierin een uitzondering te zijn. Van gz-psycholoog Annematt Collot d’ Escury en arts voor verstandelijke gehandicapten Michiel Vermaak leerde ik namelijk dat de meerderheid van de mensen met een LVB een rijbewijs heeft. Er zijn naar schatting 2 miljoen inwoners in Nederland met een licht verstandelijke beperking, of zoals Michiel Vermaak het zegt: ‘een beperkt probleemoplossend vermogen’. Ieder van ons heeft dus weleens met hen te maken. Zonder dat je het door hebt waarschijnlijk, want je ziet het niet aan ze.

Grote klodders gele vla

Ik herinner me een vakantie met Ted. Ik schrok, want de pakken vanillevla vlogen ineens met de snelheid van het licht door de eetzaal. Ted had een akkefietje gehad met een andere deelnemer. Hij stond onder hoogspanning. De grote klodders gele vla dropen van de muren. Gelukkig was zijn vaste begeleider snel bij hem. Hij zorgde ervoor dat Teds’ stressniveau snel zakte. Veel mensen met een LVB hebben dit geluk niet, waardoor situaties snel(ler) uit de hand kunnen lopen. In het ergste geval met aanhouding en detentie tot gevolg.

Bij LVB is stress vaak de boeman

Van mensen die een straf uitzitten, heeft iets minder dan 50% een licht verstandelijke beperking. Helaas sluiten interventies regelmatig niet aan bij het niveau van mensen met een LVB. Krijgen ze een werkstraf dan is de kans groot dat ze afhaken. Ze roepen dat het saai is, stom of niet belangrijk, komen te laat of helemaal niet opdagen. Ze begrijpen hun straf niet en ervaren daardoor stress. Stress is bij LVB heel vaak de boeman.

LVB-Tour

Door LVB op tijd te herkennen en hiervoor aandacht te hebben kun je beter de juiste straf of begeleiding bieden. Tijdens de ‘online LVB-Tour voor en door de strafrechtketen’ leer je hier meer over. De LVB-Tour wordt vier keer live uitgezonden, op 2, 5, 9 en 10 november. Van gz-psycholoog Annematt Collot d’Escury en arts voor Verstandelijk gehandicapten Michiel Vermaak hoor je verhalen uit de praktijk, krijg je meer inzichten hoe LVB werkt, en hoe je het beste met mensen met een LVB kunt omgaan. Tip: schrijf je meteen in, er is per keer een maximum aantal plaatsen.

Schrijf je in voor de online LVB-tour

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid