Leg puzzels en pak criminele families aan
Kinderen die opgroeien in criminele milieus raken vaak subtiel betrokken bij criminele handelingen, zoals diefstal, fraude of dealen. Ze hebben zelf niet door dat ze verkeerd of illegaal bezig zijn. Want het gebeurt in hun familie, en dat is voor hen de normale situatie en dus de norm. Als vader, moeder, opa of oma vraagt om even een pakje af te leveren, dan doe je dat. Dat is normaal, dat doen mijn kinderen ook voor mij. Maar in criminele families gaat het meestal niet om een retourzending van Zalando.
Puzzels leggen
Mijn collega Meike Lommers is gespecialiseerd in de aanpak van criminele families. Een van de punten die zij steeds benadrukt, is dat het belangrijk is dat professionals informatie combineren. Zoals de informatie van politie, justitie en zorg. En misschien ook wel van school en de leerplicht, van het woonadres. Zo leg je puzzelstukjes en krijg je een beter beeld over het geheel. Al deze informatie vergaren kan een behoorlijke opgave zijn.
Vooroordelen opzij zetten
De uitdaging reikt verder, want wil je de hele puzzel kunnen zien, dan moet je bereid zijn je eigen (voor)oordelen opzij te zetten. Je moet willen kijken naar de onderliggende problemen en kennis uit onder andere de psychologie, sociologie en zelfs pedagogiek hierbij gebruiken. Want zeg nou zelf, als een jongere bakken met geld kan verdienen met bijvoorbeeld de oogst van één wietplantage per jaar; hoe maak je dan het gewone leven voor hem weer aantrekkelijk? Met elke dag op tijd opstaan, naar school gaan en huiswerk maken?
Samen één probleem
De integrale werkwijze criminele families helpt om stukje bij beetje familiestructuren en de problemen binnen families bloot te leggen. Het ondersteunt je om met ketenpartners tot een gezamenlijke gedragen definitie van het probleem en een aanpak te komen om verandering in te zetten. Om zo de overdracht van criminaliteit op een volgende generatie te helpen doorbreken en een ander toekomstperspectief te bieden dan een criminele loopbaan.
Duurzame aanpak
De werkwijze start bij vermoedens en signalen van criminaliteit, wat je daarmee kunt doen en hoe je daarop moet handelen. Om vervolgens daar met de partners een aanpak op te maken die niet alleen past bij de specifieke familie, maar ook aansluit bij het bestaande beleid van de gemeente. Dat bovendien gericht is op draagvlak in het bestuur en vooral leidt tot een duurzame aanpak in de toekomst. Ben je gemeenteambtenaar en vermoed je dat er criminele families actief zijn in je gemeente? Wil je ze een halt toeroepen? Neem contact op met Meike, zij helpt je graag op weg.