Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Kan het ook zónder jeukwoorden?

Procesregie. Systeemwereld en leefwereld. Integrale, multidisciplinaire samenwerking op het snijvlak van zorg en veiligheid. Interprofessioneel en domein overstijgende aanpak. Situaties die qua aanpak problematisch en integratief zijn… Stuk voor stuk woorden en zinnen die, vermoed ik, niet zouden misstaan in een column van NRC-columniste Japke D. Bouma. Zogenaamde jeukwoorden. Want wat betekent ‘verbinden van de domeinen veiligheid en zorg’ eigenlijk? Wat doe je dan concreet? En domein overstijgende problematiek, is dat niet gewoon dat mensen heel erg in de ellende zitten en direct hulp moeten krijgen? In ons werkveld zijn deze woorden een soort common sense, iedereen weet wat ze betekenen. Toch?!? Laat ik vooropstellen dat professionals in zowel het sociale domein als het veiligheidsdomein elke dag opnieuw hun stinkende best doen om  de samenleving te beschermen en mensen die hulp nodig hebben dit ook zo goed mogelijk te geven. Ik realiseer me dat dit alweer een aantal jeukwoorden achter elkaar zijn. Laat ik ze daarom proberen te verhelderen. Professionals in het sociale domein zetten zich in om mensen die diep in de problemen zitten te helpen hun leven weer op orde te krijgen en een betere toekomst te bieden. Bij professionals in het veiligheidsdomein gaat het om mensen die zich inzetten zodat jij en ik, en wij allemaal, prettig en veilig kunnen leven. 

Systeemwereld

Het is belangrijk dat deze vakmensen met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld zodat iemand met verward gedrag geen bedreiging kan gaan vormen voor de mensen die in zijn buurt wonen.  Hoewel deze vakmensen een hele verschillende achtergrond en werkwijze hebben, moeten ze samenwerken zodat betrokkenen de juiste hulp krijgen én de samenleving veilig is. Je kunt je voorstellen dat dat niet altijd even makkelijk is. Uiteenlopende organisatiedoelen, vaktermen en -afkortingen, en ook een verschillende visie op welke zorg of interventie nodig is, kunnen de spanningen in de samenwerking doen oplopen. Dit is de zogenoemde ‘systeemwereld’.

Dat is een wereld waarvan degene die in de problemen zit niets begrijpt en ook niet mee lastiggevallen moet worden. Als hij al iets wil, is het een oplossing. Daar zit meestal ook de crux, want de oplossing die hij krijgt is vaak niet de oplossing die aansluit bij zijn motivatie. Maar die krijgt hij, omdat protocollen, wet- of regelgeving dit veelal als oplossing voorschrijven.
 

Kind, persoon en gezin

Het is elke dag een uitdaging om datgene te doen wat goed is voor individuen én voor de samenleving. Een houvast kan zijn dat we de leefwereld van de mensen die hulp nodig hebben écht centraal zetten, en dat niet alleen met de mond belijden. Dat we dus niet redeneren vanuit onze ‘systeem’-afspraken, doelstellingen en domeinafbakeningen. Deze schijnbare eenvoudige richting is een opgave op zich. Het vraagt lef om af te wijken van de gebaande paden als de situatie daarom schreeuwt. Het vergt ook extra inspanning om dit goed te verantwoorden in de hoop dat ook jouw (of een) leidinggevende dit snapt.

Niet in alle organisaties krijgt de professional de ruimte om te doen wat nodig is. Dat is jammer. Mijn boodschap is dan ook niet dat professionals de juiste taal moeten leren spreken en de mens (weer) centraal stellen. Zij snappen wel dat dit nodig is. Mijn boodschap is vooral gericht aan iedereen die leiding geeft binnen de domeinen zorg en veiligheid. Laten we het kind, de persoon en het gezin weer centraal stellen en de besluiten en handelingen van medewerkers daarop beoordelen en nergens anders op. En dat is dan ook weer spannend, want er zijn maar weinig leidinggevenden die geen leidinggevende hebben…

En of we dat nu doen met of zónder jeukwoorden, dat maakt niet zoveel uit. Als we maar nieuwsgierig blijven naar elkaar waarom we de dingen doen zoals we ze doen én of we elkaar nog begrijpen. Dan bouwen we aan solide samenwerkingen, waarmee we werkelijk het verschil kunnen maken in levens van mensen, en daarmee voor onze samenleving als geheel. 

Neem een kijkje in het vernieuwde dossier Veiligheid en Zorg. CCV-adviseurs helpen je graag bij de uitdagingen in de samenwerking met je partners. De laatste jaren hebben zij zich gespecialiseerd in uiteenlopende onderwerpen zoals woonoverlast, jeugdoverlast, veiligheidsbeleving en multiproblematiek. In het dossier vind je hun aanbod en trainingen.

 

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid