Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Het zullen je ouders maar zijn

Dagelijks neem ik als ik op kantoor ben tijdens de lunch de kranten door. Ik ben altijd weer geraakt door het nieuws van senioren die door babbeltrucs of soms door grof geweld in hun eigen huis van hun spullen worden beroofd. Het zal je vader of moeder maar zijn die dat overkomt. 

Wat zou ik zelf doen?

Nu zijn mijn ouders nog kwiek en niet zo goed van vertrouwen, maar de babbeltrucs worden zodanig gehaaid uitgevoerd, dat ik me afvraag: wat zou ik zelf doen als het mij zou overkomen? De achterbakse criminelen gaan verscholen achter een façade van lieve studente in nood, knappe heer met vlotte babbel, de vriendelijke dame van de zorginstelling of aardige pakjesbezorger. Ze lichten zelfs de meest bijdehante senior op. Want ja, ook mijn ouders – die in een flat wonen - houden netjes de deur voor die onbekende bezoeker open.

Politie geeft tips

In een onderzoek van de Politie­academie staat dat vooral hoogbejaarden kwetsbaar zijn voor mooie woorden van criminelen omdat ze fysiek en mentaal vaak minder weerbaar zijn. Cijfers van de politie laten zien dat er jaarlijks 1.000 geregistreerde aangiftes zijn van babbeltrucs. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft een enorme impact. De politie heeft daarom een informatieve film gemaakt over babbeltrucs bij senioren. Een aanrader om naar te verwijzen. Mijn ouders vonden de film ook erg zinvol. Het gaat in de film om de tips: laat geen onbekenden binnen, gebruik een kierstandhouder, sluit zelf de deur achter je (zodat handlangers niet mee naar binnen kunnen lopen) en berg waardevolle spullen veilig op.

Veilig seniorenhuis

Naast deze film hebben gemeenten een breed scala aan middelen om 55-plussers te informeren over preventie. Met het zogenaamde 'Veilig seniorenhuis' biedt het CCV  een overzichtelijk aanbod van de middelen die je kunt inzetten. Wel zo handig. Vanuit ons High Impact Crime-team kan adviseur Marjoke Korff de Gidts je alles vertellen over de inzet van deze middelen. Neem gerust contact met haar op.

Help jij ook mee onze ouders bewust te maken?

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid