Help, ik ben gegijzeld!
Enige tijd geleden belde een bevriende ondernemer mij in paniek op. "Help, ik ben gegijzeld", riep hij uit. Hij was het slachtoffer van ransomware. Er stond een rood kruis op zijn computerscherm. Al zijn bestanden waren versleuteld. De sleutel kon hij kopen voor 150.000 euro, te betalen in bitcoins. Zijn hele netwerk was geïnfecteerd, en ook zijn back-up. Jaren historie weg en zijn bedrijf lag stil. Een drama voor deze MKB-ondernemer.
Interessant doelwit
Hij is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat al 1 op de 5 MKB-ondernemers slachtoffer is geworden van cybercrime. Criminaliteit lijkt zich deels te verplaatsen van de straat naar online. Door alle preventiemaatregelen bij winkels, banken en horeca, zijn winkeldiefstal, een overval of plofkraak steeds minder lucratief. De digitale wereld biedt criminelen nieuwe kansen. Juist de kleinere bedrijven zijn een interessant doelwit. Meestal is daar de digitale beveiliging nog niet helemaal op orde. Klikt iemand op een foute link in een binnengekomen mailtje dan geeft hij hackers ongemerkt toegang tot het hele systeem. Of, zoals in dit geval, worden alle bestanden gegijzeld.
Kwetsbaar
"Dan kom je er pas achter hoe kwetsbaar je eigenlijk ben"’, vertelde deze ondernemer mij. Gelukkig kon ik hem helpen met een tip uit onze cybercrime training: niet betalen en kijk op www.nomoreransom.org of hier een sleutel bekend is voor de ransomware die je treft. Hij had geluk, zijn bestanden heeft hij terug. Dit overkomt hem geen tweede keer; hij schakelde direct een ICT-expert in.
Onderschat het gevaar niet
Toch denken veel ondernemers dat het hen niet zal overkomen. Helaas liggen de feiten anders. Eén klik en al uw gegevens kunnen op straat liggen of zijn niet meer toegankelijk. Mijn advies is daarom: onderschat het gevaar niet en zorg voor goede preventiemaatregelen. Maak bijvoorbeeld een goede (online) back-up, installeer altijd de laatste beveiligingsupdates en gebruik sterke wachtwoorden. Dat is wat we ondernemers ook leren in onze training. Want met eenvoudige maatregelen kunt u uzelf veel ellende besparen.
Bent u al digitaal (be)veilig(d)?
Kom naar een van onze gratis cybercrimetrainingen of organiseer een training voor de mkb-ondernemers in uw gemeente. De tips zijn ook handig voor uw online veiligheid thuis. |