Help, het aantal woninginbraken daalt!
Een woninginbraak kan een enorme impact hebben op iemands leven. In de tijd dat ik burgemeester was, heb ik het te vaak meegemaakt in mijn gemeente. Hoe hoger de inbraakcijfers, hoe meer slachtoffers ik thuis opzocht om te luisteren naar wat hen overkomen was.
Niet de chaos in huis. Ook niet de waarde van de gestolen goederen werden genoemd als veroorzaker van het grootste leed. Nee, het idee dat een vreemdeling schaamteloos in jouw spullen heeft gespit om vervolgens weer in anonimiteit zijn weg te vervolgen, dat hakt erin. Dát is de reden dat een woninginbraak tot de zogeheten high impact crimes wordt gerekend. De slachtoffers blijven vaak nog jaren last hebben van verdriet en angst. Heel begrijpelijk, want in je eigen huis moet je je veilig voelen.
Trend zet verder door
Hoera dus, want in de titel kon je het al lezen: het aantal woninginbraken daalt. Werden er in 2012 nog 92.500 woninginbraken gepleegd, met de inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de ketenpartners is dit in 2017 gereduceerd naar 49.500. De eerste cijfers van 2018 wijzen voorzichtig uit dat deze trend verder doorzet. Goed nieuws? Ja. Maar het dalen van woninginbraken heeft ook een andere kant.
Meer woninginbraken
Met deze dalende trend verslapt de aandacht voor het onderwerp. Er ontstaat ruimte op de landelijke agenda voor ‘belangijker’ zaken. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als ondermijning, cybercrime of overlast door verwarde personen. Dat is ook noodzakelijk, begrijp me niet verkeerd. Maar voor het onderwerp woninginbraken kan dat maar één ding betekenen; doordat de aandacht voor het onderwerp verslapt, zal het aantal woninginbraken binnen de kortste keren weer stijgen.
Jojo-effect
Woninginbraken zijn te vergelijken met het jojo-effect van zwaarlijvigen die heel streng gaan diëten. Ze leven tussen afvallen en aankomen, ongezond bovendien! De remedie? Die is eenvoudig. Volg een dieet voor het leven en niet voor even. De aanpak van het woninginbrakenprobleem vraagt ook om een structureel dieet met gezonde ingrediënten als Politiekeurmerk Veilig Wonen, Whatsappbuurtpreventie en ‘licht aan deur op slot’. De Week van de Veiligheid staat voor de deur, een mooie gelegenheid om deze goede ingrediënten volop onder de aandacht te brengen. En daar hebben we iedereen bij nodig anders bereiken we, om in de beeldspraak te blijven, nooit ons streefgewicht.