Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Gezocht: wereldverbeteraars

Weet je waar mijn hart sneller van gaat kloppen? Actie. Met alle energie en enthousiasme die je in je hebt op een goed doel afstevenen. Met doorzettingsvermogen, een positieve instelling en intens vertrouwen in jezelf en/of je team. Dat zijn enkele kwaliteiten die ik bij wereldverbeteraars zie. En wereldverbeteraars … die zoeken we nu net.

Nee, we zoeken niet de Mega Mindy’s of de Mahatma Gandhi’s van deze wereld. Wel de gewone man of vrouw die ziet dat er iets moet veranderen voor een veiliger of meer leefbare buurt. Of te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond krijgen. Daar de mensen en middelen bij regelt en aan de gang gaat. Zo iemand kan altijd wel een steuntje in de rug gebruiken.

Inspirerend

Er zijn gelukkig veel van deze mannen en vrouwen. Ik denk bijvoorbeeld aan de mannen die ‘Heilige Boontjes’ opzetten. Zij bieden ex-gedetineerde jongeren in een leer-werk-traject perspectief op de arbeidsmarkt. Een van de initiatiefnemers biechtte op dat hij zelf vroeger geen heilig boontje was. Dat zijn inspirerende mensen om te ontmoeten. Ze hebben namelijk zelf ellende meegemaakt en willen het beter maken voor anderen. Wat Heilige Boontjes doet, vertelde hij zo in Secondant: ‘Wij helpen deze jongeren die op straat zijn gesocialiseerd, de maatschappij weer in door middel van koffie’. In de koffietent van Heilige Boontjes leren jongeren als barista sociale én arbeidsvaardigheden. Zo komen zij op een positieve manier midden in de samenleving te staan.

Verhoudingen

Wereldverbeteraars vind je ook bij gevestigde organisaties, zoals de politie of een gemeente. Kijk naar de initiatiefnemers van de BuurTent, wijkagent Rachid Debjani en projectleider bij de gemeente Tilburg Adryo Toorians. Werd er ergens ingebroken, dan kregen omwonenden hier op dezelfde dag informatie, uitleg en preventietips in een BuurTent. Behalve dat het aantal inbraken afnam, versterkte het project ook de onderlinge verhoudingen in de buurt. Zo snijdt een mes aan twee kanten ... Ik word daar heel blij van. Het aantal woninginbraken is mede door de inzet van de BuurTent met 70 procent afgenomen. De wereld ziet er op dit gebied een stuk beter uit in Tilburg!

Nieuwe uitdagingen van deze tijd

Onze Wall of Fame barst van de wereldverbeteraars. De Hein Roethofprijs gaf een aantal van hen de afgelopen 30 jaar het bewuste steuntje in de rug. Maar zoals dat met de meeste dingen gaat, tijden veranderen en daarmee zijn ook andere soorten wereldverbeteraars nodig. Mensen die de nieuwe uitdagingen van deze tijd aangaan. Ben jij zo iemand? Dan zoeken we jou!

Meld je project aan voor de Hein Roethofprijs of breng de prijs onder de aandacht bij mensen van wie jij denkt dat ze de prijs verdienen. Samen de wereld verbeteren, veiliger maken, daar doen we het voor. Ik ben er bij tijdens de prijsuitreiking op 27 juni, jij ook?

Nationale bekendheid geven aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit, dat is de bedoeling van de Hein Roethofprijs. Om het jaar worden de meest succesvolle en aansprekende projecten genomineerd, maximaal 5. Uit die projecten kiest de jury de winnaar. De genomineerden en de winnaar krijgen veel media-aandacht en landelijke waardering. Bovendien inspireren deze projecten anderen om elders soortgelijke projecten op te zetten. De winnaar ontvangt bovendien 10.000 euro, die hij moet besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

Mede-oprichter van Heilige Boontjes-koffie Rodney van den Hengel deelt in deze korte film welke voordelen de prijs winnen met zich meebracht voor de verdere ontwikkeling van hun project.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid