Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Geen buurtbemiddeling? Dat kan echt niet

Het contact met mijn buren is goud waard. We onderhouden samen de heg, waarschuwen de ander als we een feestje hebben en passen op elkaars huis tijdens vakanties. Veel mensen hebben dat niet: contact met hun buren; laat staan goed contact. Problemen met buren is een onderschat probleem. Uit onze benchmark blijkt dat er ruim 13.000 zaken werden aangemeld bij de verschillende organisaties die buurtbemiddeling aanbieden. 50.000 buren hadden ruzie over overhangende takken, klaagden over hun buurman die voor de zoveelste keer verhaal kwam halen of hadden last van hun ruziënde buren. Als je ruzie hebt met je buren, voel je je niet meer fijn en veilig in je eigen huis. Het veroorzaakt bovendien stress. En als u denkt dat die 13.000 aanmeldingen veel is, dan moet ik u wakker schudden; het is slechts het topje van de ijsberg. Want lang niet iedereen kan in zijn gemeente een beroep op buurtbemiddeling doen.   

Op de deur bonzen

Kaart van Nederland, waarop de gemeenten met buurtebmiddeling rood zijn gekleurd

Bewoners in 134 gemeenten – dat is ruim een derde van alle gemeenten - staan er bij problemen met de buren vaak alleen voor. Ze worden regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd; van de ene instantie naar de andere. Want niemand heeft de tijd om er eens goed voor te gaan zitten en werkelijk te luisteren naar het probleem. Dat is niet meer van deze tijd. Onze ambassadeurs buurtbemiddeling Franc Weerwind (burgemeester Almere) en mr. Frank Visser (de televisierechter) riepen vorig jaar gemeenten al op om buurtbemiddeling in te voeren.

Want als u weet dat 70% van alle burenproblemen met buurtbemiddeling goed wordt opgelost, dan bons je toch op de deur van het CCV om te vragen hoe je dat voor elkaar krijgt? Natuurlijk, ik begrijp als oud-burgemeester als eerste dat je als gemeente keuzes moet maken waar je je (gemeenschaps)geld aan uitgeeft. Het woonplezier en veiligheidsgevoel van alle inwoners in de gemeente is in die afweging wel een hele belangrijke factor. Het vraagt een kleine investering en is het onderzoeken meer dan waard. Trouwens, de financiering wordt zelden alleen door de gemeente gedragen, ook woningcorporaties dragen hun steentje bij.   

Eerste logische en effectieve stap 

Dat burenproblemen en woonoverlast steeds belangrijker thema’s worden, blijkt ook uit het feit dat er sinds 1 juli 2017 een nieuwe wet voor de aanpak van woonoverlast is. Mijn collega’s horen uit het veld dat gemeenten en woningcorporaties buurtbemiddeling nu steeds meer als eerste logische en effectieve stap zien om problemen tussen buren op te lossen. Dat juichen wij natuurlijk toe. Er is dus alle reden om aan de slag te gaan als u nog geen buurtbemiddeling heeft in uw gemeente. Kom nu in actie! Het CCV adviseert u over hoe buurtbemiddeling werkt, met wie u samenwerkt en informeert u over het financieringsmodel.

Neem contact op met mijn collega Frannie Herder, 06 12 064 772. Ruim 10 jaar is zij nu onze drijvende kracht op buurtbemiddeling, ze weet waar ze over praat en geeft u passend advies. Veiligheid maken we tenslotte samen, dat doen wij als CCV graag en daar kunt u ons altijd voor bereiken. 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid