Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Ga de dialoog aan over sekswerk vanuit huis

Door Rodney Haan, CCV-adviseur

Wonend in de Goudse binnenstad loop ik tijdens de lunch vaak een rondje door het centrum. Smaken verschillen, maar het blijft een mooie stad. Vanaf de 14e eeuw was Gouda de belangrijkste handelsverbinding in de route van Antwerpen naar Amsterdam. Schepen waren verplicht om met hun bemanning na betaling van tolgelden minimaal 48 uur in Gouda aan te meren. Mede hierdoor is de stad rijk geworden.

Op zoek naar vertier

Tijdens deze tussenstop zochten schippers en bemanning uiteraard vertier. Dat zal de reden zijn dat er destijds alleen al in mijn straat bijna 80 bierbrouwerijen actief waren. Naast al deze brouwerijen kan ik mij levendig inbeelden dat de zeelui ook op andere manieren hun tijd verdreven. De dames van plezier konden hier hun lol op. En hoewel het aantal bierbrouwers flink is geslonken, is het oudste beroep van de wereld nog steeds springlevend.


foto: Veel sekswerkers zouden wel thuis willen werken.

Thuiswerken niet voor sekswerkers

Dit wetende trek ik mijn schoenen aan en ga wandelen. Ik loop langs huizen en kijk af en toe naar binnen. Ik zie veel mensen achter hun laptop, oortjes in, digitaal aan het overleggen. Ze zijn thuis aan het werk, door corona. Inmiddels is de aanblik heel gewoon geworden. Hoe anders is dat voor de dames en heren van vertier. Veel sekswerkers zouden wel thuis willen werken: zelf bepalen wanneer je klanten ontvangt in plaats van je uren moeten draaien en je eigen deur op slot kunnen doen in plaats van dat iemand anders zijn deur achter je dicht trekt. Helaas mogen veel sekswerkers niet thuiswerken van de gemeente waarin ze wonen. Waarom worden veel gemeenten eigenlijk zo nerveus bij de gedachte? 

Overgrote meerderheid gemeenten afwachtend

Er zijn maar een paar gemeenten die sekswerk vanuit een woning toestaan. Daar zitten weliswaar enkele eisen aan, maar a lá. Toch blijft een overgrote meerderheid van gemeenten nog afwachtend. Uit mijn eigen netwerk begrijp ik wel dat steeds meer gemeenten intern het gesprek aan gaan om sekswerk vanuit huis te overwegen. Het is een gevoelig onderwerp. Ik begrijp ze helemaal. Toch pleit ik ervoor om sekswerk vanuit huis toe te staan. Het is toch lastig uit te leggen dat een kapper of een nagelstyliste wel thuis mag werken en een sekswerker niet. Wat is het verschil? De alleenwerkende sekswerker is ook een zzp’er in mijn ogen. Gelijke monniken, gelijke kappen. 

Gesprek aangaan met sekswerkers

Om nu dan meteen de sluis open te gooien en zonder nadenken prostitutie vanuit woningen overal toe te staan is wellicht een stap te ver. Het is belangrijk om eerst aan de broze relatie die sekswerkers met de overheid hebben te werken. Want samenwerken op basis van vertrouwen, biedt meer ruimte voor dialoog. Het participatief actieonderzoek over sekswerk dat een tijdje geleden gehouden is in Tilburg toonde dat ook aan. De politie besefte pas hoe groot het wantrouwen van sekswerkers was toen ze met hen het gesprek aan ging. De kern van het probleem en tegelijk de oplossing. Als je met elkaar het gesprek aan gaat in plaats van het gesprek afhouden, bereik je meer. 

Podcastserie over thuisprostitutie

Deze dialoog zijn we zelf ook aangegaan. Met sekswerkers, professionals van gemeenten, politie en zorginstellingen. In de driedelige podcastserie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ vertellen zij meer over hun ervaringen, delen hun successen en geven inzicht in de beperkingen. Het geeft richting in het zoeken naar een passend beleid en het is een start voor het gesprek tussen de lokale overheid en de sekswerker. Beluister de podcastserie ook en laat me weten hoe je erover denkt. Ik wandel intussen verder en hoor graag je mening.

Luister hier de podcast-serie 'De toekomst van thuisprostitutie' op Spotify.

De serie kun je ook via andere apps beluisteren, waaronder: Google, Apple, Juke, Art19 en NAP1.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid