Een barrière opzetten tegen drugsafval, het kan!
Pas geleden dronk een hond in Ede tijdens de dagelijkse wandeling uit een besmette plas water. Ze werd hartstikke ziek, was onrustig en liep uren achtereen rondjes. In het water zat waarschijnlijk XTC-afval. Voor de eigenares een vreselijke en verontrustende ervaring. Voor het CCV een extra motivatie om nog harder te werken aan een veilige en leefbare samenleving. En reken maar dat we ons daar keihard voor inzetten. We hebben instrumenten om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan en op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen passen we deze ook steeds aan.
Barrières opwerpen
Het lijkt wel of de berichten over gedumpt drugsafval toenemen. Onlangs nog postte een boswachter een filmpje met een kilometerslange sliert drugsaval langs de Vossenweg bij Bergen op Zoom. De verontwaardiging was groot, en terecht. Het CCV maakt voor verschillende criminaliteitsvormen zogenoemde barrièremodellen. Zo’n model brengt in kaart welke stappen een crimineel zet om een delict te kunnen plegen. Ook belicht het welke partijen en gelegenheden het delict (ongewild) mogelijk maken. Hiermee ontdekken samenwerkende partners welke barrières zij kunnen opwerpen om het werk van een crimineel te verstoren. We hebben inmiddels zo’n 12 barrièremodellen, ook voor hennepteelt en synthetische drugs.
Geen grondstof, geen afval
Heel simpel gezegd werkt het barrièremodel voor synthetische drugs zo: geen grondstof, geen afval. Geen productielocatie, geen afval. Enzovoort. Een willekeurige dumping voorkomen is natuurlijk ontzettend lastig. Daarbij speelt toeval een grote rol. Wil je dat toeval een handje helpen, dan kan een barrière het verhogen van het toezicht zijn. Bijvoorbeeld door alle ogen en oren in het buitengebied in te zetten. Dat kan via een Whatsapp groep in het buitengebied of juist in een woonwijk. Dan valt een onbekend busje dat 's avonds laat rond rijdt ineens sneller op en dat kan direct bij de politie worden gemeld. Ook jagers of boswachters kunnen alert zijn op verdacht gedrag. Deze mensen lopen toch al rond in het buitengebied.
Aan langste eind
Een barrièremodel is leuk, maar hoe gebruik je dat? Er moet ook een plek zijn waar iedereen die wat kan betekenen in de aanpak van criminaliteit bij elkaar komt, informatie deelt en actie onderneemt. Sinds vorig jaar werkt het CCV daarom ook met het Keurmerk Veilig Buitengebied. Want boeren en tuinders krijgen steeds vaker te maken met criminele activiteiten. Naast drugsafval, ook hennepkwekerijen en diefstal van bijvoorbeeld brandstof of zelfs van landbouwmachines.
In zo’n gebied is het belangrijk dat de lijntjes kort zijn, mensen moeten weten bij wie ze terecht kunnen, maar ook waar ze op moeten en kunnen letten. Het CCV brengt alle partijen bij elkaar, de publieke én private. Als procesbegeleider helpen we om samen de noodzakelijke stappen naar meer veiligheid te zetten. Daar gebruiken we de barrièremodellen ook bij. Fijn wanneer alles zo samenkomt: de kennis van barrières opwerpen om criminelen te frustreren en de onderlinge samenwerking organiseren en faciliteren.
Ik weet dat we met elkaar een vuist kunnen maken tegen deze walgelijke criminele praktijken. Als we steeds beter aan de voorkant van het probleem weten te komen, trekken we uiteindelijk aan het langste eind. Daar geloof ik in, want veiligheid dat maken we samen.